Pedofil, zlostavljanje, batine
Shutterstock, ilustracija
Pedofil, zlostavljanje, batine

Shutterstock, ilustracija

batine, Foto: Shutterstock, ilustracija

Oko 39 odsto dece izloženo je psihološkom, dok je 17 odsto izloženo fizičkom kažnjavanju.

Kako se navodi u saopštenju Centra za prava deteta, zabrinjava podatak da je fizičko kažnjavanje najzastupljenije kod dece uzrasta 3 i 4 godine.

Teškom fizičkom kažnjavanju je bilo izloženo 8 odsto dece, s tim što je više devojčica nego dečaka.

Između ostalog i iz tog razloga, Centar za prava deteta sprovodi obuke o pozitivnom roditeljstvu za nastavnike i nastavnice u osnovnim školama, kako bi oni dalje preneli stečeno znanje i veštine roditeljima.

Obuke se odvijaju u okviru projekta "Prava deteta u politikama i praksi" koji realizuje u partnerstvu sa Save the Children International, a uz finansijsku podršku Vlade Švedske, saopšteno je danas.

Jedan od ciljeva projekta je unapređenje sistema zaštite dece od nasilja kroz podizanje svesti javnosti o posledicama telesnog kažnjavanja i promovisanja pozitivnih i nenasilnih metoda odgajanja deteta.

Kroz program pozitivnog roditeljstva, roditelji će biti osnaženi da umesto telesnog kažnjavanja dece primenjuju alternativne pristupe koji nemaju negativne posledice po razvoj deteta.

Roditelji će imati priliku da steknu znanja o metodama pristupa detetu kada je u stanju ljutnje i agresije, prepoznavanju i kontrolisanju sopstvenih emocija i razvijanju pozitivne komunikacije, efikasnom vaspitanju i pozitivnom nagrađivanju, doslednosti roditelja u postavljanju jasnih granica i radu na promeni mišljenja o roditeljskom autoritetu.

Međunarodni standardi u oblasti prava deteta obavezuju države da osiguraju zaštitu dece od telesnog kažnjavanja u svim okruženjima, uključujući i porodično.

Zabrana telesnog kažnjavanja pokazuje da društvo smatra da su deca važna i ima pozitivan učinak na način na koji se ona gledaju i tretiraju.

Komentari (3)

Vladeta

10.03.2020 11:03

Roditeljsko kažnjavanje zabraniti, a za prekršaje i maloletnika i starijih davati stimulacije : diplome fakuteta, neradna radna mesta državnih firmi, rukovodeća radna mesta društvenih i državnih frmi.....

penzioner

10.03.2020 16:22

Naj lakse je nalupati dete I dresirati ga batinom Fizicko kaznjavanje je zlocin koji se kao bumerang vrati roditeljima kad jednog dana zavise od te dece.

Sava

10.03.2020 16:31

UNICEF , ko jos ozbiljno u smislu pozitivnog cinjenja ozbiljno shvata tu instituciju za koju samo oni koji nece da znaju i debili nemaju pojma da su leglo pefofilije i zastitnici pedofila a i snabdevaci istih pogotovo decom iz afrike sto je u sustini polujavna tajna