Ukrali su mi brata blizanca

J. Đondović | vesti 2015-12-12 21:56:29 2015-12-12 21:56:29

Ivan Miljković (36) iz Svilajnca, jedan od mnogih u Srbiji čija je porodica sedamdesetih bila žrtva krađe beba, praktično ceo svoj život podredio je traganju za dokazima da njegov brat blizanac Nenad nije umro po porođaju njihove majke Nadice Miljković 7. maja 1979. u jednoj bolnici u Svilajncu.

Društvene mreže

 

U ispovesti za “Alo!”, dok u ruci drži “bezbroj” dokumenata koji potpuno idu u prilog njegovom uverenju, kaže da iako tužilaštvo, policija i država za njegov vapaj, bol i patnju nemaju sluha, niti zakonski pokušavaju da mu pomognu, on nikada neće odustati od namere da celom svetu dokaže da mu je brat ukraden.

- Moj brat je živ ja to znam, nije umro nakon rođenja kao što su nam rekli. On je ukraden i prodat. Odrastao je u drugoj porodici i pošto i ja sada živim u Beogradu, ja ga viđam, znam ko je, šta je i gde je, ali ja hoću zakon i pravdu, da država potvrdi ono što ja znam i odgovorno tvrdim. Da državni organi priznaju mojim roditeljima da im je dete ukradeno - kaže Ivan i priča da je sve počelo 7. maja 1979, kada je njegovom ocu Živojinu javljeno da mu se supruga porodila.

- Saopštili su mu da je porođaj protekao u najboljem redu i da je tom prilikom na svet donela dva lepa, zdrava dečaka. Već ujutru, kada je sav srećan stigao u bolnicu, rečeno mu je da su njegova dva deteta prebačena u Specijalnu bolnicu za neonatologiju u Beogradu, a već sutradan da je njihov nekoliko minuta stariji blizanac preminuo dok se drugi bori za život. Moji roditelji pomirili su se sa sudbinom i svu svoju energiju usredsredili na mene. Tako je bilo sve do dana kada su čuli priče porodica koje sumnjaju da su njihova deca oteta po rođenju - priča Ivan.

On kaže da su onda prepoznali iskustvo kroz koje su prošli i počeli su da sumnjaju u sve što su do tada mislili da znaju. Otac se prisetio i da mu lekari u Beogradu nisu dali mrtvu bebu kada je tražio da je sahrani rekavši da to ide o trošku i po proceduri bolnice.

- Već nakon nekoliko dana dali su se u potragu za dokumentima u kojima bi našli potvrdu za svoje slutnje... - priča Ivan, kome su dani ispunjeni borbom s istinom, zakonom i pravdom i koji konstantno dolazi do materijalnih dokaza koji potvrđuju da je krađa beba čist organizovani kriminal koji je jači i od same države.

- Kopao sam, tražio godinama i došao do milion ključnih dokaza. Prvo, saznao sam da u Institutu za neonatologiju ne poseduju ključne dokaze koji bi potvrdili da je smrt mog brata stvarno i nastupila, ne postoji potvrda o smrti, ne postoji obdukcioni nalaz, oni uz matični list otpusne liste ne poseduju otpusnu listu, što je i logično jer na osnovu te otpusne liste je otpušten i dat novoj porodici! Bio sam i u upravi na Novom groblju u Ruzveltovoj ulici, koje je jedino bilo zaduženo za preuzimanje i sahranu umrle dece u neonatologiji. U odgovorima po zahtevima jasno piše da ne postoji grobno mesto, niti da je sahrana obavljena. I takođe, tokom maja 1979. nijedna navodno umrla beba iz specijalne bolnice za nedonoščad nije sahranjena - tvrdi Ivan.

Dokaze bi, kako kaže, mogao da nam iznosi u nedogled, ali...
- Džaba kada tužilaštvo od 2003. odbacuje sve predmete i štite kriminalne radnje. Ali, koliko god nas sva istraga koštala i koliko god nam zadavala bol, moji roditelji i ja nećemo odustati - završava Ivan.

Tri datuma navodne smrti, a nijednom sahranjen!

- U registru matične knjige rođenih za 1979. za naseljeno mesto Svilajnac, na strani 104, redni broj 245, upisan je Miljković Nenad, tekući broj upisa 82, a na strani 35 - rubrika napomena prazna. Pod rednim brojem 246, upisan Miljković Ivan, rubrika napomena prazna. Konstatacije smrti nema! A onda u sastavnoj dokumentaciju koju posedujemo javljaju se čak tri datuma navodne smrti 8. 5. 1979, 2. 7. 1979. i 8. 7. 1979! Kao da je umro tri puta, a nijednom nije sahranjen. Takođe, zvanični dokument o dodeli JMBG-a, obrazac MB-3, ne postoji ni u PS Svilajnac ni u matičnoj službi, tvrde da su imali drugu praksu za dodelu JMBG-a. I sve da je tako, ovim silnim datumima bez pokrića dokazuju svoja izvršena krivična dela i ne zna se kome je zapravo određen JMBG, Ivanu ili Nenadu... - kaže Ivan, koji dodaje da se zapravo sve svodi da od dvojice rođenih braće blizanaca, zbog statistike, vrše preklapanje i prave da je rođen jedan jer Nenad dobija novi upis u MKR, u novom gradu i sa novim identitetom.

 

Expand player
Pogledajte više