NEDOSTATAK TRANSPARENTNOSTI I INKLUZIVNOSTI U RADU DELEGACIJE EU Udruženje sudija i tužilaca Srbije pisalo Johanesu Hanu, Semu Fabriciju i Dejvidu Mekalisteru kako bi ukazali na određene nepravilnosti!

Uduženje smatra da je ovakav postupak gubitak za demokratske principe na kojima evrointegracije počivaju

Sudnica u Americi SAD
Sudnica, Foto: Shutterstock

DELEGACIJI EVROPSKE UNIJE U REPUBLICI SRBIJI

AMBASADORU SEMU FABRICIJU

Poštovani,

Udruženje sudija i tužilaca Srbije ovim putem izražava nezadovoljstvo i oštro se protivi principima kojim se vodila Evropske delegacije EU u Republici Srbiji prilikom organizacije sastanka sa predstavnicima strukovnih udruženja održanog dana 07.02.2019. godine u prostorijama Delegacije, a u vezi sa očekivanim godišnjim izveštajem Delegacije.

Naime, bez obzira što je delegacija UST, koju je predvodila predsednik UO UST Ivana Josifović, zvanično na sastanku sa Šefom političkog sektora Norom Hajrinen i Mirjanom Cvetković izložila svoje programske ciljeve, vizije za unapređenje i dalju reformu pravosudnog sistema u Republici Srbiji Delegaciji EU u Republici Srbiji, a sve u cilju ispunjavanja obaveza iz pregovaračkog poglavlja 23, naši predstavnici nisu bili pozvani na ovaj sastanak, iz nama nepoznatog razloga. Imajući u vidu da naše udruženje okuplja veliki broj sudija i zamenika javnih tužilaca, da je zastupljeno u radnoj grupi za izradu Nacionalne strategije za unapređenje pravosuđa za period 2019.-2024. godine, da je uzelo učešće u javnoj raspravi o nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, da ima svoje predstavnike u radnim grupama za izmenu Krivičnog zakonika i pratećeg seta pravosudnih zakona, smatramo da je UST moralo da bude pozvano i na navedeni sastanak, kao ozbiljno i relevantno strukovno udruženje.

Kako su u konkretnom slučaju poziv dobile organizacije koje se po značaju, zastupljenosti i praktičnom iskustvu u radu pravosuđa objektivno ni na koji način ne mogu uporediti sa značajem UST, ostaje nam nejasno kojim se merilima rukovodila Delegacija EU u Republici Srbiji prilikom organizacije ovog sastanka. Međutim, upoznati sa činjenicom da i druga relevantna strukovna udruženja, na prvom mestu Udruženje sudija prekršajnih sudova Republike Srbije, koje okuplja više od 90% sudija prekršajnih sudova u Republici Srbiji, takođe nisu dobili poziv da prisustvuju navedenom sastanku, delimo sa Vama našu zabrinutost da se stvara utisak o tendencioznom okupljanju istomišljenika, odnosno izraženoj volji Delegacije da kao predstavnike sudija i tužilaca prihvati samo tkv. stara, odnosno ''autentična'' udruženja, kako sami sebe nazivaju, pokušavajući na taj načine da sebe predstave kao jedine predstavnike struke i unapred diskredituju bilo kakvo udruživanje mlađih generacija sudija i tužilaca, sputavajući na taj način ustavna prava na udruživanje i slobodu mišljenja.

UST se iskreno nada da je u pitanju propust u organizaciji, obzirom da je Delegacije EU u Republici Srbiji oduvek gajila dijalog i insistirala na konstruktivnoj razmenu argumenata, ideja i mišljenja, te da se ovaj iznenadni izostanak inkluzivnosti i transparentnosti u radu, na kome je Delegacija insistirala prilikom organizacije javnih rasprava u okviru Ministarstva pravde i drugih državnih organa, ništa drugo do nenamerni previd. UST Vas ovim putem obaveštava i da je pre gotovo šest meseci aplicirala za učešće u Nacionalnom konventu o EU, kao i da do današnjeg dana, iako se radi o stalnom telu u okviru kojeg se vodi tematski struktuirana debata o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, u kojoj dobrovoljno i bez ograničenja učestvuju zainteresovane NVO, UST niko nije obavestio o ishodu podnete prijave, niti uključio u rad Konventa.

Imajući u vidu sve navedeno, UST sa žaljenjem konstatuje da postoje indicije da se praćenje procesa evrointegracija i komunikacija sa Delegacijom EU u Republici Srbiji iz nama za sada nepoznatog razloga ograničava i čvrsto drži u krugovima istomišljenika, što predstavlja suštinski gubitak za demokratske principe na kojima smatramo da evrointegracije počivaju.

Johanes Han
Johanes Han, Foto: Tanjug/Rade Prelić

JOHANESU HANU

KOMESARU ZA EU I PROŠIRENJE I SUSEDSKU POLITIKU

U prilogu Vam dostavljamo dopis kojim se Udruženje sudija i tužilaca Srbije obratilo ambasadoru Delegacije EU u Republici Srbiji Semu Fabriciju, sa željom da se, kao ozbiljno i relevantno strukovno Udruženje, na adekvatan način uključi u dijalog koji Delegacija EU u Republici Srbiji godinama neguje sa nevladnim organizacijama, naročito u oblasti pravosuđa.

Dejvid Mekalister i Aleksandar Vučić,
Dejvid Mekalister, Foto: FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / 

DEJVIDU MEKALISTERU

PREDSEDAVAJUĆEM SPOLJNOPOLITIČKOG ODBORA EVROPSKOG PARLAMENTA

IZVESTIOCEM EVROPSKOG PARLAMENTA ZA REPUBLIKU SRBIJU

Poštovani,

U prilogu Vam dostavljamo dopis kojim se Udruženje sudija i tužilaca Srbije obratilo ambasadoru Delegacije EU u Republici Srbiji Semu Fabriciju, sa željom da se, kao ozbiljno i relevantno strukovno Udruženje, na adekvatan način uključi u dijalog koji Delegacija EU u Republici Srbiji godinama neguje sa nevladnim organizacijama, naročito u oblasti pravosuđa.

Imajući u vidu da su pojedina relevantna strukovna udruženja, uključujući i naše, od strane Delegacije EU u Republici Srbiji očigledno izostavljena iz demokratskog dijaloga, apelujemo da nam omogućite da Vam neposredno i ukratko predstavimo svoje viđenje stanja u srpskom pravosuđu u toku predstojeće posete našoj zemlji, pri čemu unapred prihvatamo bilo koji termin za razgovor, svesni Vaših poslovnih obaveza.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Mila
  26/02/2019 - 18:18
  Sve to se da resiti ako se zaista potrude da rese to pitanje.
 • Korisnik: Milica
  26/02/2019 - 17:40
  Nadajmo se najboljem mogucem ishodu .
 • Korisnik: Nikoletka
  26/02/2019 - 16:54
  Sudstvo kao nezavisna institucija treba samo da se drzi parole 'u sei u svoje kljuse'na kakve promene ima oni da ukazuju
 • Korisnik: Mira
  26/02/2019 - 16:52
  Svako ima pravo da se zali.
 • Korisnik: afs
  26/02/2019 - 15:49
  sigurno je da Srbija ide ka EU
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi