Poplava
Tanjug
Poplava

Tanjug

Poplava, Foto: Tanjug

Posle obilne kiše, na snazi je vanredna odbrana od poplava, osim u Vojvodini. Evakuisano je 297 osoba, oštećeni su putevi. Voda se polako povlači iz većine poplavljenih mesta. Vodostaj Zapadne Morave kod Kraljeva od sinoć je viši za dva metra. Reka se izlila u donjem toku. Vodostaj na reci Savi kod Šapca je u porastu. U naredna dva dana očekuju se padavine manjeg intenziteta.

Teslić, poplave, reka Usora

Printscreen Facebook/video Uglje

Najugroženija područja su u Kraljevu, Kniću, Trsteniku, Lučanima, Ivanjici, Arilju, Vrnjačkoj Banji, Gruži, Guči, Koceljevi, Svilajncu.

Zbog poplava, u prekidu je saobraćaj na pružnim pravcima Lapovo-Kraljevo, između stanica Gruža i Guberevac, i Markovac-Resavica, između stanica Svilajnac i Despotovac.

Novi Pazar prebacuje đubre iz reke u reku

Opasnost od poplava u Novom Pazaru juče je bila znatno manja, međutim, kiša je toliko zamutila Rašku, da je filtersko postrojenje JKP „Vodovod i kanalizacija“ radilo sa tek 50 odsto kapaciteta prilikom prerade sirove vode, zbog čega su žitelji viših delova Novog Pazara od juče bez vode. Borbu protiv nabujalih reka u Novom Pazaru obeležio je i snimak na kojem se vidi kako bagerista gomilu plastičnih flaša vadi iz reke i umesto da ih odloži na obalu ili u kamion, prebacuje ih preko mosta i ispušta ponovo u vodu.

U Kraljevu gore nego 2014.

Situaciju u Kraljevu dodatno pogoršavaju nove padavine i podzemne vode. Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva i šef gradskog štaba za vanredne situacije, navodi da su poplavljena 443 objekta, evakuisano 121 lice, oštećeno ili uništeno 16 mostova, dok je 20 lokalnih puteva u prekidu.

Pročitajte još:

- Situacija je teška na teritoriji svih 68 mesnih zajednica, jer je za samo tri sata palo 84 litra kiše po kvadratnom metru. Sve ekipe su na terenu i rade na saniranju štete, koja će biti veća nego nakon izlivanja reka i potoka 2014. i 2016. godine - rekao je Terzić. 

Trstenik bez vode

- U opštini Trstenik stanje posle poplava u ponedeljak je izuzetno teško - izjavio je juče zamenik predsednika opštine Ljubiša Marković i upozorio da kiša na području te opštine i dalje pada, zbog čega Morava nadolazi.

Guča, poplava

RINA

Guča, poplava, Foto: RINA

U Velikoj Drenovi, kod Trstenika, voda je prodrla u domaćinstva, a meštani su juče pokušali da prokopavanjem kanala i džakovima zadrže bujične potoke koji se se slivaju sa obližnjih brda. Voda preti da ugrozi i most na putu u selu Selište kod Trstenika. Stanje u trsteničkim selima je kritično, a u Selištu je poplavljeno između 70 i 180 kuća. U Trsteniku nema ni nema vode za piće, a neki putni pravci su u prekidu. Voda nije poštedela ni oranice.

Stanje u gradovima

Šabac - Vodostaj Save kod Šapca je u porastu i viši je u odnosu na juče za 40 centimetara. Reka je na koti od 400 centimetara, prema merenju od 7 časova. Sava će prema prognozama i narednih dana biti u blagom porastu.
Koceljeva - Reka Rasnica u opštini Koceljeva poplavila je vrtić i tri fabrička pogona. Juče se povukla u korito.
Sremska Mitrovica - Problem prave podzemne vode, koje su se pojavile u podrumima stambenih zgrada i napunile kanalsku mrežu. U tom gradu palo je 80 litara kiše po kvadratnom metru.

Oluja, nevreme, grmljavina, grom

Tanjug/Jaroslav Pap

Svilajnac - Ugroženo je pet sela, a najkritičnije je u selima Subotica, Sedlare, Troponja i Vojska, gde su angažovani svi ljudi i mehanizacija kako bi se odbranile kuće.

Lučani - pripadnici Vojske Srbije od ranih jutarnjih časova juče su bili angažovani u toj opštini, koja je pogođena obilnim padavinama.

Upozorenje RHMZ-a

RHMZ je izdao hidrološko upozorenje u kojem se navodi da će do srede, 5. juna, biti u porastu i vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, Đetinji, Gruži, kao i u gornjem toku Zapadne Morave i Ibru, i da će se kretati oko ili iznad upozoravajućih nivoa. Kako se navodi, vodostaj na Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Belici, kao i na Jadru i Kolubari sa pritokama, biće u umerenom i većem porastu do srede, 5. juna, sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima. U RHMZ-u upozoravaju da će vodostaj na banatskim vodotocima biti u porastu do 6. juna i da će se na Tamišu i Brzavi kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.

Poplave, Šabac

Privatna arhiva