Injekcija vakcina
Shutterstock
Injekcija vakcina

Shutterstock

Injekcija vakcina, Foto: Shutterstock

Naime, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je pravilnik kojim se uvodi rejonizacija i time će praktično biti obustavljena vakcinacija svinja u većem delu Srbije.

Izvor iz Nemanjine tvrdi da će vakcinacija ostati samo na južnim padinama Fruške gore, Morovićke šume, gde se ta bolest sporadično pojavljuje kod divljih svinja, koje eventualno mogu biti prenosioci.

"U ostalim delovima zemlje biće obustavljena, pogotovo na zaštićenim farmama. Ovo je izuzetno važna mera za srpsku ekonomiju jer će nakon nje naša država moći da se obrati telu za bezbednost hrane kako bi otpočeo monitoring, posle čega bismo mogli da dobijemo dozvolu za izvoz svinjskog mesa u EU. Ovom odlukom naša zemlja ispunjava i jednu od obaveza iz poglavlja 12 , koje se odnosi na bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku", navodi sagovornik.

On dodaje da će se na taj način smanjiti izdvajanja za ovaj lek, za koji su se iz budžeta davala značajna sredstva.

Vakcina dete

Shutterstock

Vakcina dete, Foto: Shutterstock

"U poslednjih 10 godina za nabavku vakcina je plaćeno više od 70 miliona evra jer se godišnje vakcinisalo između 2,8 do 3,2 miliona svinja. Treba da se zna da je bilo i velikih otpora za ukidanje vakcinacije od strane nekih lobija koji su imali veliku korist, pa se ovaj potez ministra Nedimovića ocenjuje od strane stručnjaka i paora, kao izuzetno hrabar", kaže isti izvor.

Predstavnici mnogih udruženja uzgajivača svinja tvrde da je lobi koji se bavi proizvodnjom i trgovinom vakcina protiv svinjske kuge obezglavio srpsko svinjarstvo.

"Zabrana izvoza srpskih vakcinisanih svinja na tržište EU, ali i zabranjenog transporta njihovim teritorijama do Rusije, proizvodnja se nije isplatila, pa su mnogi paori prestali sa uzgojem, zbog čega smo od nekadašnjeg velikog izvoznika ovog mesa postali veliki uvoznici. Zbog pojedinaca u Upravi za veterinu, koji su se protivili ukidanju vakcinacije protiv klasične kuge svinja, u protekle dve decenije farmeri su izgubili bar 300 miliona evra jer nisu mogli da izvoze. Ova mera spustila nam je rampu za tržište EU davno, a stupanjem na snagu SSP i njegovim striktnim poštovanjem kod ukidanja zaštitnih carinskih mera pri uvozu živih svinja, mesa i mesnih prerađevina domaći proizvođači su dovedeni na rub propasti. Ukidanje vakcinacije je uslov za očuvanje domaće proizvodnje i izlaz na strano tržište. Sramota je da smo zbog interesa grupe pojedinaca oskrnavili srpsko svinjarstvo, koje je pre dva veka bilo okosnica ekonomije jer se izvozilo više od 200.000 svinja, a danas se uvozi 400.000 komada, bez obzira što je potencijal za uzgoj više od 14 miliona, a gajimo ih pet puta manje", navode članovi Asocijacije stočara "Srem-Mačva".

U Ministarstvu poljoprivrede nisu hteli zvanično da komentarišu saznanja, ali je ovom listu nezvanično rečeno da je sve spremno da se sredinom decembra i zvanično ukine ova mera.