OVK teroristi
EPA
OVK teroristi

EPA

OVK teroristi, Foto: EPA

Na zvaničnoj stranici Opštine Bujanovac na Fejsbuku u nedelju uveče je objavljena najava „tradicionalne manifestacije Dani komandanta Lešija", odnosno Ridvana Ćazimija, jednog od vođa OVPMB koji je poginuo u sukobima sa srpskim snagama bezbednosti 24. maja 2001. godine u okolini Velikog Trnovca.

Po agendi, objavljenoj na stranici opštine, obeležavanje "Dana komandanta Lešija" počinje 23. maja literarnim časom u bujanovačkom Domu kulture. Dan posle sledi marš od fudbalskog terena u Velikom Trnovcu do mesta Lešijeve pogibije, a potom poseta porodici, muzeju i na kraju fudbalska utakmica.

Poslednjeg dana manifestacije biće položeni venci na njegov grob, nakon čega će u Domu kulture biti održana komemoracija, navodi se u programu.

HAOS U PRIŠTINI Pornićarske slike hteli da podmetnu kao silovanje, a sada imaju potpuno rasulo - Najveći sponzor Kosova besan! Traži surovu KAZNU!

Tokom sukoba na jugu Srbije bio je jedan od 4 komandanta OVPMB i komandovao je 112. brigadom.

Ridvan Ćazimi

Printscreen

Ridvan Ćazimi, Foto: Printscreen

Među teroristima je bio poznat kao kapetan Leši. Bio je zadužen za sektor Centar OVPMB koji je obuhvatao sela Breznicu, Mali i Veliki Trnovac, Dobrosin, Končulj i Lučane (zona oko regionalnog puta Bujanovac - Gnjilane). Komanda njegovog sektora je bila u selu Veliki Trnovac. Komandovao je grupom od 600 do 700 terorista (112. brigada) koja je izvršila najviše terorističkih napada tokom sukoba na jugu Srbije. Pred kraj sukoba najavio je da će poslednji predati oružje, ali da će ga ipak predati. Tada je upozorio i da će OVPMB žestoko odgovoriti na svaku provokaciju od strane srpskih snaga prilikom ulaska u Kopnenu zonu bezbednosti.

U okviru plana za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, komandanti OVPMB Šefket Musliju, Ridvan Ćazimi-Leši i Mustafa Šaćiri su 21. maja u Končulju, u prisustvu Šona Salivena, šefa kancelarije NATO-a za Jugoslaviju, potpisali sporazum o mirnoj demobilizaciji OVPMB. Po tom sporazumu VJ je trebalo da uđe u sektor B Kopnene Zone Bezbednosti do 31. maja 2001. godine.

UŽAS! USRED VAŠINGTONA SE KUJE NOVA ZAVERA! Svi strepimo nad sudbinom Kosova, a drugi deo Srbije uveliko sprema otcepljenje!

Ćazimi je poginuo svega tri dana nakon toga, 24. maja 2001. godine tokom sukoba OV PMB i Združenih snaga bezbednosti na brdu Guri gat (Crni kamen) kod Velikog Trnovca koji je trajao od 11.30 do 15.00 časova. Ubijen je snajperskim hicem.

Komentari (3)

dule

21.05.2019 20:58

I gde je država da reaguje i zabrani ovakve skupove i provokacije?

Sale 75

21.05.2019 22:01

Dali je moguće da naša država dozvoljava nešto ovako ???? Pitam se dali smo mi normalni ?

Stojan

22.05.2019 14:38

A pre 10 godina su mu zaposlili ćerku u upravi doma zdravlja kao "ratno siroče"..prima platu iz budžeta republike Srbije.A koliko je njen otac ostavio ratnih siročića u porodicama ubijenih policajaca da li se pita ova zemlja?