FAJNENŠEL TAJMS IZNEO SUMORNE PROGNOZE Pokreće se novo pitanje na Balkanu - Stvaranje države koja će uništiti sve druge! Samo ih jedna sila može zaustaviti!

Novo pitanje koje se pokreće na Balkanu nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma je da li će se Albanci ujediniti oko ideje kreiranje Velike Albanije, navodi se u današnjoj analizi Fajnenšel tajmsa, koju prenosi portal Plusinfo.

Velika Albanija
Velika Albanija, Foto: Privatna arhiva

"Da li će etnički Albanci biti zadovoljni da ostanu podeljeni u tri države - Albanija, Severna Makedonija i samoproglašeno Kosovo, ili će deo ili svi oni pokušati da se ujedine u veliku Albaniju", analizira Fajnenšel Tajms.

FT navodi da Sporazum iz Prespe predstavlja najveće diplomatsko dostignuće na Zapadnom Balkanu nakon Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

A kada je reč o ideji o Velike Albanije, FT smatra da to donosi rizik za novo nasilje u regionu i zato poručuje da albanski političari u sve tri zajednice treba da budu uzdržani, dok političari u EU i na Balkanu moraju da ubede Albance da su njihova prava u fokusu.

"Prespanski sporazum pokreće nadu za napredak u rešavanu drugih regionalnih izazova, posebno spora između Beograda i Prištine, kao i ustavnog ćorsokaka u Bosni i Hercegovini", ističe se u analizi FT.

HAOS U PRIŠTINI Pornićarske slike hteli da podmetnu kao silovanje, a sada imaju potpuno rasulo - Najveći sponzor Kosova besan! Traži surovu KAZNU!

Prespanski sporazum, prema Fajnenšl tajmsu, će biti ocenjen i na osnovu toga da li će odstraniti sumnje o dugoročnoj stabilnosti Severne Makedonije, a da bi se to dogodilo, kako se navodi u tekstu, potrebna su tri koraka.

"Najpre EU mora da otvori svoja vrata za Severnu Makedoniji i Albaniju, jer će ulaz Albanije u EU zauzdati nacionaliste u Albaniji i na KiM u pokušajima da iskoriste etničke Albance u Severnoj Makedoniji za svoje ciljeve", ističe se u analizi.

Drugo, a imajući u vidu da će se u Grčkoj vratiti na vlast nova demokratija koja je kritična prema Sporazumu iz Prespe, bilo bi dobro, navodi se u analizi, da lider ove stranke Kirijakos Micotakis prihvati ovaj sporazum i pomogne Severnoj Makedoniji na putu ka EU i NATO, što je, ocenjuje se, sigurno u grčkom nacionalnom interesu.

"Takođe, vreme je da se desničari u Severnoj Makedoniji oproste s makedonskim šovinizmom, jer njihov agresivni nacionalizam je naneo veliku štetu reputaciji ove mlade države tokom vladavine Nikole Gruevskog", napominje se u analizi Fajnenšl Tajmsa, te se dodaje da ova država sada mora da neguje inkluzivni građanski patriotizam.

NERVOZA U ALBANSKIM REDOVIMA Veselji i Tači u panici! Dokazi u koverti, spakovali ih ljudi iz njihovih redova, niko im ne čuva leđa!

Osim Prespanskog sporazuma, zaključak je, status Albanaca u Severnoj Makedoniji u mnogome će determinisati i održivost ove države na Balkanu.

MASOVNA TUČA ALBANACA U KOSOVSKOJ MITROVICI Članovi Demokratskog saveza Kosova pesničili se između sebe, povređen i policajac

AMBASADE PERU RUKE! Amerikanci i Britanci poludeli zbog Albanaca, Priština radila mentorima IZA LEĐA!

NA DAN KADA SE ODRŽAVAJU IZBORI ZA GRADONAČELNIKA Jeziva poruka Srbima?! Tači pozira sa osuđenim liderom OVK, OVO NEČOVEŠTVO ni Albanci nisu mogli da mu oproste (FOTO)

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi