novo jutro
Pink TV/Printscreen
novo jutro

Pink TV/Printscreen

novo jutro, Foto: Pink TV/Printscreen

- To su prvo australijski stručnjaci objavili, pokušaje da daju ove vakcine. Broj obolelih je manji u zemljama u gde je BSG vakcina bila obavezna. To je vakcina koja se daje protiv tuberkuloze. To je ono što se posmatra na podlaktici kod dece i kasnije se formira u zaraslu ranicu, one su uvedene još u SFRJ. Da bi uspostavila dejstvo njoj je potrebno šest nedelja, mi smo imali revakcinacije u prvom i drugom razredu osnovne škole. Nema potrebe ponovo se vakcinisati. Taj imunitet postoji. Imuni odgovor na tuberkulozu je isti kao i na virus, bitne su ćelije, koje mogu sprečiti bolesti, postoje i takozvane ćelije pamćenja, koje imaju veoma bitnu ulogu u tom procesu - istakla je Radosavljević.

novo jutro

Pink TV/Printscreen

novo jutro, Foto: Pink TV/Printscreen

Tatjana Radosavljević je ocenila da je uloga respiratora izuzetno važna i navela je kada se oni koriste. Takođe je napomenula da respirator nikako ne ostavlja posledice na pacijente.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

- Dve stvari su najbitnije kada neko treba da bude stavljen na respirator. Oba plućna krila su zahvaćena korona virusom, tada se ulazi u kritičnu fazu. Respiratori su veštačka pluća, ali pacijenti moraju primati i lekove, moraju biti na infuziji. Ukoliko se pacijent izbori sa virusom, onda on dolazi u situaciju da može da bude skinut sa respiratora. Ostavlja se da diše samostalno ukoliko održava koncentraciju kiseonika na odgovarakjućem nivou, posledice lečenja na respiratoru ne postoje, mogu se javiti zbog virusne infekcije. Nema posledica od samog respiratora, on vam je pomogao da spasite život - istakla je doktorka Radosavljević.

- Ovaj virus je zaista potekao sa stočne pijace i činjenica jeste da je taj virus prešao sa životinje na čoveka isto kao sa SARS-om 2003. godine. Jednom kada je prešao na čoveka, došlo je do genetskih promena, ne samo sa životinje na čoveka, već i sa čoveka na čoveka. Setimo se pandemija SARS-a i MERS-a, ovaj drugi je sa Bliskog istoka, potekao od kamila. Pandemija će imati svoj tok, za dva i po meseca ona će početi da jenjava. Setite se one scene iz Variola Vera, kada čovek umire na krovu i kaže "Ovo je kraj epidemije" - zaključila je doktorka Radosavljević.