ŠALJU KARADŽIĆA U ZATVOR PUN UBICA I MUSLIMANA?! Tako su i generala Krstića namestili Šiptarima koji su ga mesecima maltretirali i zamalo zaklali!

Karadžić će u svakom slučaju biti prebačen u neku od država članica Ujedinjenih nacija koja ima ugovor sa Mehanizmom o izdržavanju kazni zatvora, ali će u konkretnom slučaju verovatno to biti zemlja koja u svom pravnom sistemu ima doživotnu kaznu zatvora.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić, Foto: AP

Još nije poznato u kojoj državi će prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić izdržavati kaznu doživotnog zatvora, na koju je pravosnažno osuđen prošle sedmice odlukom žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove. Odluku o izboru države doneće predsednik Mehanizma i izraziti mrzitelj Srba Teodor Meron, a Karadžić neće imati pravo žalbe.

Podsetimo, general VRS Radisav Krstić, poslat je u britanski zatvor Vejkfild, gde su ga ostali robijaši, mahom islamisti i Šiptari mesecima mučili i na kraju umalo zaklali, a da zatvorsko osoblje nije ni prstom mrdnulo.

Statut Mehanizma ne predviđa rok u kome odluku treba da donese, ali navodi da će prebacivanje osuđenika u državu u kojoj će izdržavati kaznu biti obavljeno što je pre moguće, precizirala je za Tanjug portparol mehanizma Helena Egleston.

 

Egleston je pojasnila da predsednik određuje državu u kojoj će lice izdržavati kaznu na osnovu velikog broja informacija, "koje mogu uključuvati i bilo kakva stavove osuđene osobe".

- Pravni okvir ne predviđa ulaganje žalbe na ovakve odluke - napomenula je portparol Mehanizma.

Karadžić će u svakom slučaju biti prebačen u neku od država članica Ujedinjenih nacija koja ima ugovor sa Mehanizmom o izdržavanju kazni zatvora, ali će u konkretnom slučaju verovatno to biti zemlja koja u svom pravnom sistemu ima doživotnu kaznu zatvora.

To su Švedska, Finska, Danska, Nemačka, Velika Britanija, Belgija, Austrija, Italija, Francuska ili Španija.

Proces određivanja se sastoji se od četiri koraka.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić, Foto: AP

Najpre Sekretar Mehanizma stupa u kontakt s jednom ili više država kako bi ustanovio da li su spremne da osuđenika prime na izvršenje kazne, a potom podnosi predsedniku Mehanizma izvještaj, u kojem se navode države u kojima se potencijalno može izvršiti kazna i druge relevantne informacije.

Predsednik Mehanizma na osnovu tih i drugih informacija koje eventualno zatraži, određuje državu u kojoj će kazna biti sprovedena, a njegovu odluku izvršava Sekretar, navodi se na sajtu Mehanizma.

Karadžić je u pritvoru Mehanizma u Hagu, naslednika Haškog tribunala, od hapšenja i izručenja iz Srbije u julu 2008. godine. Osuđen je 20. marta na doživotni zbog genocida u Srebrenici i zločina prtiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja. Tom odlukom preinačena je odluka o kazni prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godina bio osuđen na 40 godina zatvora.

Ova presuda je pravosnažna, ali postoji mogućnost podnošenja vanrednog pravnog leka - zahteva za reviziju presude u roku od godinu dana, što je član Karadžićevog pravnog tima advokat Goran Petronijević prošle sedmice u izjavi za Tanjug i najavio.

Eventualni revizioni postupak mogao bi da odloži Karadžićevo napušanje pritvorske jedinice u Hagu, iz koje nikada nije pušten na privremenu slobodu.

 

Pravo da se podnese vanredni pravni lek može da se iskoristi samo ako Karadžić ili neko iz njegovog pravnog tima otkrije novu činjenicu koja nije bila poznata u vreme prvostepenog suđenja ili žalbenog postupka, a koja je mogla da bude odlučujuća za donošenje odluke.

Zahtev za reviziju se podnosi predsedniku Mehanizma, koji određuje veće koje će odlučivati da li je nova činjenica mogla da bude odlučujući faktor prilikom donošenja odluke, a ukoliko to utvrdi onda će preispitati presudu i nakon što sasluša strane u postupku, izreći novu presudu.

Hag
Hag, Foto: Tanjug/Peter Dejong

Kako je već navedeno jedna od zemlja u kojoj haški osuđenici izdržavaju kazne je i Velika Britanija. U njoj služi kaznu general VRS Radislav Krstić, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog navodnog genocida u Srebrenici.

On je britanskom zatvoru Vejkfild, gde robijaju najmonstrouznije ubice i islamist, mesecima mučen i na karaju je umalo doslovno zaklan. Krstića su pokušali ubiti trojica muslimana iz osvete zbog njegove uloge u ratu u BiH.

Britanski mediji javili su da su Indrit Krasnići (23), Ilijas Kalid (24) i Kvam Ogumbiji (29) optuženi su da su pokušali da prerežu grkljan bivšem generalu vojske Republike Srpske. Sva trojica napadača su se izjasnila da nisu krivi za pokušaj ubistva.

Poroti je predočeno da su trojica kažnjenika, osuđenih na doživotni zatvor zbog ubistva, pokušali da, u strogo čuvanom britanskom zatvoru, Krstića (63) ubiju iz osvete zbog njegove umešanosti u zločin u Srebrenici, navodi britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Napadači su, navodno, upali u Krstićevu ćeliju u zatvoru Vejkfild, oborili ga na pod i pokušali da mu prerežu vrat.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi