Svete mučenice
printskrin
Svete mučenice

printskrin

Svete mučenice, Foto: printskrin

Pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Svete mučenice Veru, Nadu, Ljubav i majku im Sofiju, koje su bile hrišćanske svetiteljke i mučenice.

One predstavljaju prave i postojane vrline na kojima počiva čitavo hrišćanstvo i zapadni kulturni sistem.

Proslava počinje u sumrak, 29. septembra i traje naredna dva dana! Znate li koji narod je u pitanju?

AUTOR: Alo.rs/A.M. DATUM I VREME: 29.09.2019. 10:08 - 29.09.2019. 10:17 Završava se u sumrak 1. oktobra Roš hašana, jevrejska nova godina, Foto: Printscreen youtube *Jevreji danas slave Novu godinu Roš Hašanu * Roš Hašana počinje u sumrak, 29. septembra i završava se dva dana kasnije, takođe u sumrak, 1.

Praznik je posvećen ženama i njihovoj deci, prevashodno ćerkama. Veruje se da devojčice sutra treba obradovati nekim poklonom koliko god on skroman bio.

Poklon može biti i suštinski, nematerijalni – bar im posvetite punu pažnju i pokažite koliko ih volite.

Imena devojčica – Ljubav, Vera i Nada – postala simbol života svakog hrišćanina. U srpskom narodu smatra da se na sutrašnji dan treba posebno uzdržati od zlih misli i dela i posvetiti se ljubavi prema bližnjem i prema Bogu (u tom smislu je ovde značanje Ljubavi kao najvišeg odnosa sa Bogom).

Praznik Vere, Ljubavi i Nade (crkvenoslovenski Vera, Nadežda i Ljublji; grčki Pistis, Elpis, and Agape; latinski Fides, Spes et Caritas) zapravo je posvećen trima hrišćanskim vrlinama poznatim iz Prve poslanice Svetog Pavla Koričnanima.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta