SJAJNO NAM IDE Sve više porodica na pragu siromaštva

U riziku od siromaštva 49,8 odsto višečlanih porodica

Dete, siromaštvo, prošnja
Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

U susret Međunarodnom danu porodice, koji se obeležava 15. maja organizacija SOS Dečija sela Srbija podsetila je danas na neophodnost stvaranja okruženja koje će podržati razvoj porodice i podršku najugroženijim porodicama.

U saospstenju ove organizacije, navode se podaci Republičkog zavoda za statistiku, iz aprila ove godine, prema kojima su najvećem riziku od siromaštva u Srbiji izložene porodice sa troje ili više dece.

Zabrinjava podatak da se 49,8 odsto višečlanih porodica nalazi u riziku od siromaštva, imajući u vidu da siromaštvo u velikoj meri utiče na porast rizika od razvoja disfunkcionalnosti u porodici i neadekvatnih uslova za rast, razvoj i obrazovanje deteta, ukazala je SOS Dečija sela Srbija.

Ta organizacij će Međunarodni dan porodice obeležiti nizom programa, među kojima je za ponedeljak planiranio da “Super autobus” poseti Prihvatni centar Divljana i, kroz različite aktivnosti, provede dan sa decom izbeglicama i njihovim porodicama.

Centar za podršku porodici “Putokaz” iz Niša biće deo manifestacije “Zdrava tvrđava”, koja se odigrava na Niškoj tvrđavi, dok će Centar za podršku porodici Obrenovac, u periodu od 11 do 13 časova, na gradskom trgu u Obrenovcu, za svoje sugrađane organizovati muzičke igre i druženje sa animatorima za decu.

U SOS Dečijem selu Kraljevo biće organizovano druženje SOS porodica, takmičenje u karaokama i izvođenje prredbe koju su deca o kojoj brinemo pripremila za ovu priliku.

Međunarodni dan porodice obeležićemo i u okviru programa “Solidarnost”, kroz radionice i kreativne aktvnosti sa decom izbeglicama i njihovim porodicama u Prihvatnim centrima u Preševu, Bujanovcu, Adaševcima i Principovcu, navodi se u saopštenju.

Centar za podršku porodici Beograd na značaj i važnost porodice podsetiće decu iz romskog naselju Kamendin, u kome će u ponedeljak, od 11 do 13 časova, organizovati radionicu „Igrom do osmeha“, posvećenu porodici i porodičnim vrednostima.

Radionicu će pratiti i prijateljsko takmičenje u različitim igrama i disciplinama.

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.

 • Korisnik: Pera Detlic
  14/05/2017 - 12:27
  Sad kad uspostavi Vucic avio liniju Kina-Srbija ima da nam drasticno krene.
 • Korisnik: Alison
  14/05/2017 - 01:49
  Ja ne znam odakle ideja za ovaj clanak.Pa slusate li vi vodju, nama cveta cvece od lepote zivota.Evo ja nedavno dodjoh sa posla,pa kada primim platu za radno vreme od 10sati,ne znam sta cu sa tolikim novcem,zato mi nepoznata rec siromastvo.E Srbijo!!!
 • Korisnik: Moca Seljak
  13/05/2017 - 18:59
  I pored toga sto smo i sami u tesk' situlaciji uvek smo kadri da pomognemo sebi pa i drugima[materjalno ugroz'] SRPSKI SELJAK IMA VEIKO SRCE '
 • Korisnik: Moca Seljak
  13/05/2017 - 17:06
  Sto je najgore mi proizv' hrane Srpski Seljacivec dolazimo do tog praga iako radimo i stvaramo bez odmora i bolovanja [ukinuti posticaja] SIROMASTVO NAM KUCA NA PRAG
 • Korisnik: lol
  13/05/2017 - 16:05
  Ma super nam ide gde je tu siromastvo jel vi slusate gosen Vucica samo med i mleko u Srbiji a ljudi gladuju
  • Namerno @lol
   13/05/2017 - 16:13
   uništenje naroda!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi