ZASTRAŠUJUĆE ČINJENICE OSVANULE Svako može da nas špijunira: Dovoljno je da imate mobilni i znaće svaki vaš korak!

Ukoliko ste primetili da često čujete svoje tajne pogotovo privatne koje se pojavljuju na suptilan način onda trebate verovati instiktu

Posao, zaposleni
Posao, zaposleni, Foto: Tanjug

Danas i male firme se međusobno špijuniraju i preuzimaju zaposlene sa bitnim informacijama o poslovanju konkurencije itd.. Kako je vreme prolazilo tako je i špijunska oprema tj. prisluškivači postali sve jeftiniji i dostupniji širom sveta. Danas se među najupotrebljivanijim vidovima prisluškivanja kompanijskih zaposlenika koristi prisluškivanje mobilnih telefona u koje se instalira špijunski softver ili čip prisluškivač kojeg je moguće otkriti samo ukoliko se telefon rastavi i detaljnim pregledom elektronike ustanovi.

Koji su obično znaci tajnog prisluškivanja ili praćenja i da li možete biti potencijalna meta prisluškivanja. Ukoliko vaš posao koji obavljate može uvećati nečiju materijalnu korist ili uticaj tj. prednost informacija onda je definitivno odgovor da, i te kako ste potencijalna meta i to dvostruka. A kako to dvostruka? Tako što poslodavac želi prisluškujući zaposlenog da bude uveren kako osetljive poslovne informacije ne cure iz firme tako i konkurencija želi da dođe do informacija koje će im omogućiti prednost.

Ako spadate u ovu grupu - Ne možete dobiti novac!

AUTOR: Alo.rs/Novosti/I.L. DATUM I VREME: 22.11.2019. 14:09 Kamatna stopa na dinarske gotovinske zajmove za penzionere! Pošta, šalter, Foto: Alo!/Ana Paunković * Banke penzionere gledaju kao dobre klijente i redovne platiše, te im rado izlaze u susret u davanju platnih olakšica i kredita * Jedina prepreka sa kojom se penzioneri suočavaju je starosna granica * Stariji penzioneri zbog toga mogu da računaju samo na dozvoljene minuse Odgovornost i lojalnost.

Pročitajte još

Ukoliko ste primetili da često čujete svoje tajne pogotovo privatne koje se pojavljuju na suptilan način onda trebate verovati instiktu, ukoliko se bavite javnim poslom i mediji znaju za stvari koje nikako ne bi mogli saznati, onda je sasvim normalno imati sumnju u vezi prisluskivanja. U današnje vreme se treba izuzetno potruditi da tajni sastanci i ponude ostanu tajni.

Posao, stres, rad, biznis, svađa, otkaz
Posao, Foto: Shutterstock,

Veoma popularna mesta u kancelariji gde se stavljaju prisluškivači su definitivno kancelarijski aksesoar i nameštaj.

U nameštaju ima prostora i uvek je blizo cilja za prisluškivanje, kako prisluskivaci mogu biti unutar namestaja tako mogu biti i sakriveni iza nameštaja obično su to fotelje, stolice, kauč ili osveživači vazduha, zidni i stoni sat, lampe, spušteni plafoni, razna rasveta, utičnice, dozne. Ukoliko imate tepih u kancelariji a na njemu kauč i primetite da pečati na tepihu koje ostavlja kauč su svako malo pomereni eto jednog znaka da neko pomera kauč.

Ukoliko ste na vašem kancelarijskom fiksnom telefonu primetili neke čudne zvuke ili dolazi do naglog stišavanja ili pojačavanja zvuka sagovornika, to najčešće amaterski prisluškivači uzrokuju kada su prikačeni na liniju telefona. Prisluškivači najčešće uzrokuju neke male anomalije na telefonskoj liniji, dok kod profesionalnih prisluškivača obično se ne prave nikakve anomalije ili smetnje, pa ukoliko postoje neki od navedenih simptoma na fiksnoj telefonskoj liniji moglo bi da znači da ima neki amaterski slušalac.

Posao, zaposleni
Posao, zaposleni, Foto: Tanjug

Opet naravno može doći i do jednostavne greške u telefonskoj liniji ali biste mogli proveriti i utvrditi šta je u pitanju. Ukoliko u kancelariji primetite da je vaš AM/FM radio iznenada počeo čudno da se ponaša i da stanica koju ste do sada slušali ima neke smetnje, to može značiti da imate u blizini neki amaterski GSM ili FM /AM prisluškivač.

Mnogi amaterski prisluškivači koriste radio frekventni opseg koji i vi sa vašim radiom možete uhvatiti a iz tog razloga imate i smetnje na radiju. Kod GSM prisluškivača je drugačija stvar u pitanju, njih na radiju ne možete uhvatiti pošto rade na GSM mreži koja je na 900MHz ili 1800MHz ali zato možete čuti na zvučnicima radio aparata ono poznato pulsiranje ili zujanje (kao kad približite mobilni telefon zvučniku), koje je proizvod kad gsm prisluškivač traži signal ili je nadolazeći signal.

U neretkom broju slučajeva kada ljudi otkriju prisluškivač tj. da su prisluškivani postavljaju se odmah dva logična pitanja ko je postavio prisluškivač i koliko dugo je prisluškivao. U tim svim pitanjima neretko dolazi do pogrešnih zaključaka kako biznismeni misle da ih konkurencija špijunira, a realnost bude da ih žena špijunira, zato što sumnja da ima ljubavnicu, ili zašto mnogo vremena provodi van kuće i porodice itd..

U veoma velikom broju slučajeva upravo su partneri emocionalni ne poslovni ti koji jedni druge prisluškuju, prate vozila itd.. Ukoliko slučaj završi na sudu iz bilo kojeg razloga narušavanja privatnih podataka ili poslovne tajne, žalite se povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, zato što on kao samostalni državni organ je zadužen za ovu oblast. Što se tiče sudske prakse kod nas nije poznato koliko je slučajeva po privatnoj tužbi završilo na sudu.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Goran
  22/11/2019 - 18:30
  Opoziciona scena je krajnje haotična. Mislim na deo o ko Saveza za Srbiju.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi