BANKE UDARILE ŽESTOKO NA GRAĐANE SRBIJE Ako spadate u ovu grupu - Ne možete dobiti novac!

Kamatna stopa na dinarske gotovinske zajmove za penzionere!

Pošta, šalter
Pošta, šalter, Foto: Alo!/Ana Paunković

* Banke penzionere gledaju kao dobre klijente i redovne platiše, te im rado izlaze u susret u davanju platnih olakšica i kredita

* Jedina prepreka sa kojom se penzioneri suočavaju je starosna granica

* Stariji penzioneri zbog toga mogu da računaju samo na dozvoljene minuse 

Odgovornost i lojalnost. Ove dve osobine, koje bankari nadasve cene, krase poseban deo građana - penzionere. Poznati kao najredovnije platiše, koji samo u izuzetnim situacijama menjaju svoju banku, ova kategorija klijenata ima poseban tretman u svakoj finansijskoj instituciji.

Iz jednostavnog razloga: kada odobre kredit penzioneru, bankari znaju da će ga sigurno dobro naplatiti, i to bez ikakvog kašnjenja. Jedina prepreka, iz ugla penzionera kao korisnika kredita je - starosna granica.

Sve banke, u principu, penzionere smatraju dobrim klijentima, kojima se lako odobravaju dozvoljeni minusi, čekovi, krediti. Pod uslovom da spadaju u odgovarajuću starosnu kategoriju. Tačnije, u zavisnosti od godina života, određivaće se mogući rok otplate. Tako, najčešće, kredit može da se vrati do 75. godine, u pojedinim bankama do 78. godine.

Za prvo dete od sada 300.000 dinara, a za drugo još veća naknada od države

AUTOR: Alo.rs/Politika/I.L. DATUM I VREME: 22.11.2019. 12:43 Vlada Srbije već usvojila odluku da se u naredne dve godine poveća jednokratna pomoć za prvo dete sa sadašnjih 100.000 na 300.000 dinara. Novac, pare, dinari, Foto: Shutterstock * Budžet za 2020.

Nažalost, oni stariji za banku kao potencijalni korisnici kredita jednostavno - ne postoje. Dok onima koji se uklapaju u starosne okvire nude praktično sve - od svakojakih kreditnih kartica, pozajmica po tekućim računima, do gotovinskih pa i hipotekarnih zajmova, oni stariji mogu da se, u najboljem slučaju nadaju - dozvoljenom minusu.

Penzioneri
Penzioneri, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Ni osiguranje života, koje pojedine banke zahtevaju za odobravanje kredita penzionerima, nije dovoljna garancija da neko stariji od utvrđenog limita može da se zaduži.

- Ukoliko je ugovorom o osiguranju obezbeđen kredit, banka ima pravo da u slučaju smrti korisnika u toku otplate kredita od društva za osiguranje zahteva isplatu preostalog iznosa kredita - navode u NBS. - Pored toga što banke na taj način štite svoje interese, ova polisa predstavlja i vid zaštite za naslednike korisnika kredita od nepredviđenih izdataka na ime troškova otplate kredita. Ugovor o životnom osiguranju zaključuje se u banci, istovremeno kada i ugovor o kreditu.

Kamatna stopa na dinarske gotovinske zajmove za penzionere, inače, kreće se uglavnom iznad 10 odsto na godišnjem nivou, čak bliže 15 procenata.

Bonus video: Dragan Đilas i Sergej Trifunović u "Beogradu na vodi"

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi