"KO SE KRSTOM KRSTI, TAJ KRSTOVDAN POSTI" Sutra je veliki pravoslavni praznik! Kako biste obezbedili mir i blagostanje za svoje najmilije ispoštujte običaje!

Srećna slava svim vernicima!

Crkva, pravoslavlje,
Crkva, pravoslavlje, , Foto: Alo!/Vladimir Marković

Krstovdan je veliki praznik koji Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju dva puta u toku godine, 18. januara i 27. septembra.

Jesenji Krstovdan prate brojni običaji i verovanja, koja se od davnina poštuju. Poznata vam je ona izreka da "svako selo ima svoj običaj", pa su i običaji vezani za ovaj praznik raznoliki, jer svako na svoj način poštuje ovaj veliki praznik.

NOVI ZAKON OD 1. OKTOBRA! Besplatno je! Građani Srbije, prijavite se na vreme i ostvarite svoje pravo!

Najvažnije pravilo za Krstovdan, koji pada u petak, 27. septembra je da bi svaka odrasla osoba ovaj dan trebalo da provede u postu i molitvi.

Izašao iz kancelarije i krenuo prema predsedniku Vučiću, a onda je usledio neočekivan potez - Nećemo im dozvoliti!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 26.09.2019. 07:46 Oni su se srdačno pozdravili Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug Oni su se srdačno pozdravili, a na početku sastanka Lavrov je istakao da je glavna tema razgovora sa predsednikom Vučićem stabilnost i mir u regionu Zapadnog Balkana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Evo i običaja koji naš narod vekovima poštuje:

Na Krstovdan se drži strogi post, na vodi. To je običaj svakakog pravog vernika u Srbiji koji poštuje pravilo:

MILOŠEVIĆ JE MOGAO DA DIGNE VOJSKU I DA ZA 24 SATA REŠI SVE! Milatović progovorio zašto je izbacio Arkanove ljude i zašto je Šešelja napao da je Slobin šofer!

"Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti".

Jesenji Krstovdan se posti tako što se ceo dan jede samo grožđe i hleb.

Crkva, pravoslavlje,
Crkva, Foto: Alo!/Dejan Briza

Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta, te da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

Prema nekim narodnim običajima, u nekim delovima Srbije, na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća.

PRIZOR JE TEMA DANA! Ono što smo zabeležili u srpskoj školi neće vas ostaviti ravnodušnim! Dva profesora drže čas - Ovako nešto se ne pamti!

Stari je običaj da se na ovaj dan stoka premazuje katranom u znaku krsta, da bi se zaštitila od bolesti.

Običaj je da se na Krstovdan osvešta bosiljak, sveta biljka za koju se veruje da odnosi negativnu energiju i čisti karmu, pa u domovima mnogih bosiljak zauzima važno mesto. Osveštani bosiljak čuva se u domu u vidu sredstva za energetsko isceljenje.

Tokom Krstovdana se jede grožđe, kao simbol slatke pobede, plodnosti i obilja, a veruje se da će vas pratiti sreća i uspeh ako danas uživate u ukusu ovog voća.

SREDNJOŠKOLCIMA PRESELA EKSKURZIJA Direktor vodio đake u Italiju, a onda ih naterao da rade stvari koje nisu želeli! Ivanjicu trese skandal neslućenih razmera!

Prema običaju, važno je da vratite dugove ili ukoliko imate zaposlene, isplatite plate. Na ovaj način čistite tamnu energiju dugova i ulazite "čisti" i bezbrižni u ovu godinu.

SVETSKA METEOROLOŠKA ORGANIZACIJA UPOZORAVA Preti nam opasnost! Sprema se strahoviti scenario!

Veruje se da ako je Krstovdan oblačan, zima će biti snegovita. Ako je vedar, biće suvomrazice.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi