Danica Popović, Aleksandar Jakšić
Ilustracija/Tanjug/Printskrin
Danica Popović, Aleksandar Jakšić

Ilustracija/Tanjug/Printskrin

Danica Popović, Aleksandar Jakšić, Foto: Ilustracija/Tanjug/Printskrin

Profesorka je studenta "tužila" zbog uvrede, a on tvrdi da je pre 2 meseca poveo postupak pred Etičkom komisijom fakulteta protiv nje, za utvrđivanje plagijata.

Konačnu odluku komisija će doneti za desetak dana.

Prof. Popović pokrenula je postupak na matičnom Ekonomskom fakultetu protiv studenta Jakšića, koji na master studijama ima prosek deset, i tražila da se udalji sa fakulteta, jer je na tribini, kako je navela, rekao da ona "prodaje ispite u kabinetu".

Disciplinska komisija Ekonomskog fakulteta odbila je predlog prof. Danice Popović da se radi o težoj povredi Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti studenata UB, ali su naveli da je Jakšić svojom izjavom uvredio prof. Danicu Popović, te mu je izrečena kazna strogog ukora.

Danica Popović

Printscreen

Danica Popović, Foto: Printscreen

Student se na to rešenje prvostepenog organa žalio Disciplinskoj komisiji Univerziteta u Beogradu, a današnjoj raspravi prisustvovali su Jakšić i predstavnik fakultet prof. Dragan Azdejković, ali ne i prof. Danica Popović.

- Uložio sam žalbu na odluku prvostepene komisije, koja je utvrdila da ja nisam optužio prof. Popović da prodaje ispite, što je bio predmet disciplinske prijave, ali su oni utvrdili i da je moje izlaganje moglo da uvredi profesorku. Dobio sam simboličnu kaznu strogog ukora, koja nema nikakve implikacije na moje studije - rekao je Jakšić za Tanjug.

On tvrdi da se protiv njega vodi montiran postupak, bez dokaza, čiji je cilj da se eliminiše konkurencija sa fakulteta i da se mlad čovek sa 25 godina prinudi da napusti zemlju.

- Nastaviću da se borim i nikada neću napustiti zemlju. Na to me obavezuju grobovi mojih predaka i vršnjaka koji su poginuli na Košarama, da bi mi danas živeli u slobodnoj Srbiji. Prof. Popović želim dobro zdravlje i dobre advokate - rekao je Jakšić, koji inače radi kao saradnik na Ekonomskom fakultetu.

Žao mu je, kaže, što je Disciplinska komisija Ekonomskog fakulteta odbila da sasluša svedoke koje je predložio on, ali i prof. Popović.

Aleksandar Jakšić

Tanjug

Aleksandar Jakšić, Foto: Tanjug

Kaže da je i pred univerzitetskom komisijom ponovio da prof. Popović ne može da govori o akademskoj čestitosti.

- O akademskom ponašanju ne može da govori, jer je skandalozan način na koji se ona ponaša prema studentima - kaže Jakšić i dodaje da se, na njegov zahtev, podnet pre dva meseca, pred Etičkom komisijom fakulteta vodi postupak za utvrđivanje plagijata u slučaju profesorke Popović.

Profesorka Popović je 26. marta ove godine pred Disciplinskom komisijom Ekonomskog fakulteta rekla da je nedopustivo to što je Jakšić rekao da ona "prodaje ispite", i dodala da od njega, kada već tako nešto tvrdi, zahteva da čuje "kome, za koliko para i kada je prodavala ispite".

Jakšić je tvrdio da je ta njegova izjava istrgnuta iz konteksta i da je na tribini rekao: "I u mojoj generaciji bilo je studenata koji su javno govorili da ste određenim kolegama upisali ocene u kabinetu, bez ispitnog roka, bez polaganja, što je sve samo ne akademski časno".

Student je rekao da ne može da tvrdi da je to istina, zato što to nikada nije video i da bi, da je video, on to prijavio organima fakulteta i univerziteta.

Kako se saznaje, Aleksandar Jakšić je 12. aprila 2019. godine podneo zahtev za utvrđivanje plagijarizma i zloupotrebe autorskih prava protiv profesorke dr Danice Popović i asistenta Jelene Rašković.

Zahtev za utvrđivanje plagijarizma

Printscreen

Zahtev za utvrđivanje plagijarizma, Foto: Printscreen

Ovaj zahtev je Etička komisija prosledila Veću radi daljeg postupanja, a sve u skladu sa odredbom člana 5. stava 2. Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja.

Pročitajte još: