Policija, ubistvo, hitna pomoć, pucnjava, rotacija
Shutterstock
Policija, ubistvo, hitna pomoć, pucnjava, rotacija

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

U ovoj službi naglašavaju da su se pacijenti uglavnom javljali sa nateklinama u predelu glave i tela, ali podsećaju da je bilo i onih sa znacima gušenja i da je u takvim slučajevima vrlo važno što pre zatražiti pomoć lekara. Napominju da je svim pacijentima na vreme ukazana prva lekarska pomoć tako da za sada nije bilo slučajeva sa smrtnim ishodom.

- Prema podacima iz Hitne službe od početka meseca do danas povećao se broj slučajeva reakcije na ubod insekta, bilo da se radi o stršljenima, osama ili pčelama. U pomenutom period svakodnevno imamo evidentirano od 10 do 15 građana koji zatraže pomoć u toku jedne smene, što je mnogo veći broj nego za isti perod 2017. godine, kada smo poređenja radi imali dva do tri slučaja dnevno - kaže portaprol Doma zdravlja Violeta Mirković.

Alergijske reakcije nakon uboda se kreću od umerenih do veoma burnih, kada je pacijentu život ugrožen, pa zato u Domu zdravlja ističu da je pravovremena i brza intervencija lekara u svim slučajevima izuzetno važna, a u zavisnosti od organizma čoveku može život biti ugrožen već posle tri uboda stršljena. Reakcije se najčešće manifestuju crvenilom, otokom, bolom i svrabom, dok su ređe reakcije tipa otežanog disanja, sviranja u grudima, naglog pada pritiska i gubitka svesti.

Inače, ništa bolja situacija kada je u pitanju najezda stršljena, nije ni u ostalim opštinama Topličkog okruga, pa je prema podacima Doma zdravlja u Kuršumliji za dva meseca zabeleženo 240 prijavljenih građana koji su se žalili na ubode insekata, dok u blačkoj opštini svakog dana najmanje jedan građanin zatraži medicinsku pomoć sa istim simptomima.