Škola, đaci
Alo!/ Dejan Briza
Škola, đaci

Alo!/ Dejan Briza

Škola, đaci, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Do nove odluke došlo je, kako se navodi u dopisu ministra, zbog žalbi velikog broja roditelja na radne subote.

Pročitajte još:

"Uz svo uvažavanje autonomije ustanova obrazovanja i vaspitanja, iako su škole napravile sopstvene planove nadoknade, obraćam vam se posle sumiranja izveštaja rukovodilaca Školskih uprava, iz kojih se vidi da se veliki broj roditelja obraća Minsitarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i školskim upravama, zahtevom da se nadoknada propuštenog rada, usled produžetka raspusta zbog epidemije gripa, ne organizuje subotom", navodi se u poslednjem dopisu ministra.

Kako dalje piše, "kako se najveći broj ranije planiranih aktivnosti, kao što su takmičenja i smotre, ispiti, pripreme za završrni ispit za učenike osmog rarzeda osnovne škole, odnosno mature za učenike završnih razreda srednjih škola, kao i druge vannastavne aktivnosti, realizuju subotom, molim vas da nadoknadu propuštenog rada realizujete u toku radne nedelje, odnonsno od ponedeljka do petka".

Preporučujemo i ovo:

Prvobitna ideja bila je da se đaci nikao ne opterećuju dodatno

Podsetimo, februarski zimski raspust prema školskom kalendaru trebalo je da traje dve nedelje i da se završi 18. februara, ali je na predlog ministra zdravlja Zlatibora Lončara, produžen do 25, zbog zahuktale epidemije gripa u Srbiji.

Iako je Ministarstvo prosvete tada dalo mogućnost direktorima osnovnih i srednjih škola da osmisle modele po kojima će njihovi učenici nadoknaditi propušteno, ostalo je da svaku takvu odluku aminuju i nadležni kako ne bi došlo do toga da deca sede u klupama po osam, devet časova dnevno. Međutim, sada će upravo to i dogoditi, a diretkori će morati ponovo da prave novu organizaciju nadoknade.

- Dali smo odrešene ruke direktorima škola da smisle svoje kombinacije i pošalju ih Ministarstvu. Već sada je jasno da postoji nekoliko modela da se propušteno nadoknadi, a da učenici ne trpe. Nema sažimanja, odnosno neće se odrađivati sve odjednom - rekao je u februaru Šarčević, kada je data prvobitna preporuka o nadoknadi časova.

Mladen Šarčević

Tanjug/Rade Prelić

Mladen Šarčević, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Neka "srednja formula" za nadokandu pet propuštenih nastavnih dana tada je izgledala ovako: tri radne subote, plus po jedan dan od prolećnog i letnjeg raspusta.

Međutim, prema najnovijem dopisu, subote više nisu u igri, već će sve morati da se završi tokom radne nedelje, a đaci su zbog epidemije gripa u proseku izgubili od 25 do 30 časova redovne nastave.

Dodatno opterećenje već preopterećeih učenike

- Mi smo već dva dana subotom odradili, kako je to sada izmenjeno, uglavnom ćemo održavati pretčas u toku radne nedelje. Mislili smo drugačije da se organizujemo, ali šta sad možemo - objasnila je direktorika OŠ “Olga Petrov” Merica Buj Bjelogrlić .

Najveći problem sa naknadom časova će imati grad Užice, jer su tamo deca zbog gripa odsustvovala još dva dana više od ostatka Srbije, jer se tamo epidemija nije smirivala.

- Već smo realizovali tri nastavne subote kada je stiglo obaveštenje. Krećemo i sa pretčasima, ali su učenici starijih razreda već preopterećeni, imaju i po sedam časova dnevno. Zasita nemam plan kako ćemo sve uspeti do raspusta, ne postoji nijedan realan modus... Niži razredi nekako i mogu dok viši nema šanse, kako zbog priprema za maturu, tako zbog raznih takmičenja - poručuju iz užičke škole “Nada Matić”.

Mi prigovore nismo imali

Do promene je kako se navodi u dopisu iz Ministarstva, došlo je na zahtev roditelja, ali u ovoj školi, kao u većini koje smo anketirali, tvrde da oni taj problem sa roditeljima nisu imali, niti su imali bilo kakve prigovore.

Deca đaci upis škola

Tanjug/Dragan Kujundžić

Deca đaci upis škola, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Lokalna samouprava je čak izašla u susret i uskladili smo radne subote, kako bi deca imala prevoz do škole - poručuju iz užičke škole “Nada Matić”.

Sa ovim se slaže i većina direktora škola u Beogradu, koji su već počeli da realizuju radne subote.

- Ovo je potpuno novi momenat, planirali smo nastavne subote, jer bi to bilo bezbolno za decu. Imali smo već takvu naknadu i funkcionisala je besprekorno. U saopštenju ministarstva piše da su roditelji reagovali, a mi nismo imali takve slučajeve. Kod nas je posebno nezgodno jer imamo mali razmak između dve smene. Veliki će problem nastati kada opteretimo decu sedmog i osmog razreda - ističu iz osmoletke “Kralj Petar Prvi”.