Šta će nam diploma, kad je nema ni Toma!

Dragana Tomić | vesti 2016-05-31 22:15:59 2016-05-31 22:15:59

Deca ukapirala! “Šta će nam diploma, kad je nema ni Toma”, natpis je koji su učenici Prve osnovne škole u Valjevu želeli da odštampaju na majicama, međutim, nakon što im je direktorka škole Mileva Mojić zapretila da će otkazati proslavu mature, oni su od te ideje odustali.

Vesna Lalić

Naime, maturanti osnovnih i srednjih škola u Valjevu već nekoliko godina štampaju majice sa različitim porukama, koje su uglavnom šaljive prirode i izražavaju stav generacije prema nečemu. Osmišljavanje slogana posao je koji uradi svako odeljenje, a troškove štampanja snose učenici. Običaj je da se tako odštampane majice nose poslednje nedelje u školi.

Treba dati dobar primer deci!

Dragana Soćanin iz Udruženja “Roditelj” kaže da deca stvaraju sliku o društvu na osnovu informacija koje im pružaju mediji, a da je dužnost i obaveza medija, roditelja i škole da im ponudi primerene sadržaje i dobre uzore. - Problem je što je kod naše dece sistem vrednosti ustalasan i mi kao društvo im neprekidno šaljemo loše poruke. Recimo, ove godine su ukinuti bodovi sa takmičenja prilikom polaganja mature. Takvim postupkom smo im poslali poruku da se trud i rad ne isplate, a da diploma ništa ne vredi - objašnjava Dragana i napominje da jeste dobra ideja da maturanti majicama izražavaju šta misle, ali da je loše kad ti slogani imaju političke konotacije.

Jedno odeljenje Prve osnovne škole u Valjevu imalo je nameru da naruči majice sa natpisom “Šta će nam diploma, kad je nema ni Toma”.
- Mi smo osmislili slogan i celo odeljenje je dalo novac za štampanje majica, međutim, kada je to čula direktorka, zapretila je da će nam otkazati proslavu mature. I mi smo odustali. Što se tiče ideje za slogan, nismo mnogo razmišljali, jednostavno, svi znaju da se diplome mogu kupiti, a mi smo negde između redova hteli da kažemo da nam takve diplome ne trebaju - kaže jedan od učenika iz tog razreda.

Ipak, kako tvrde Valjevci, ovih dana mogu se videti pojedina deca u takvim majicama na ulici, ali na pitanje iz koje su škole odgovaraju lažno, jer strahuju da će ostati bez proslave maturske večeri ili da će biti kažnjeni.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, ističe za “Alo!” da političari moraju da vode računa kakav primer daju deci.

- Maturanti bi trebalo da se bave polaganjem maturskim ispita, a ne politikom. S druge strane, političari treba da misle kakav primer daju deci - naglašava Krstić.

Direktorka bez komentara

 

Do komentara direktorke Mileve Mojić pokušali smo da dođemo u toku dana, međutim, kako su nam rekli u toj školi, ona je do 14 časova bila na sastanku, posle kojeg se nije vratila na svoje radno mesto.

 

Expand player
Pogledajte više