Srpski lekari progovorili o posledicama Kovida-19: amputirane noge, razorena pluća, infarkti...
alo.rs
Kovid bolnica
Kovid bolnica, Foto: Dimitrije Goll

Direktorka Kovid bolnice Batajnica dr Tatjajna Adžić Vukičević kaže da su kliničke slike pacijenata sve teže, i da je kod određenog procenata moralo da dođe i do amputacija ekstremiteta.

"Primetili smo da smo po otvaranju bolnice imali dve trećine muškaraca među pacijentima, a sada imamo polovinu muškaraca i polovinu žena. Kliničke slike su sve teže u smislu razvijanja akutnih tromboza, bilo venskog bilo arterijskog sistema, koje su kod značajnog broja bolesnika rezultovale i amputacijom ekstremiteta", istakla je dr Adžić Vukičević.

Taj list dalje navodi da to nije prvi takav slučaj, i podseća da smo slične situacije imali i ranije. Prema statistici, gotovo jedna trećina obolelih od kovida stekne probleme sa krvnim ugrušcima što u značajnoj meri uzima udela u smrtnosti pacijenata. Početkom ove godine, u istoj toj bolnici samo u razmaku od 15 dana, čak dva pacijenta morala su na amputaciju.

Do toga je došlo zbog začepljenja krvnih sudova, koji u opasnijim slučajevima mogu završiti uklanjanjem ekstremiteta. U ne tako retkim situacijama, koagulacija može biti znatno opasnija od upale pluća.

Pored ovih najekstremnijih slučajeva, u kojima se pacijentima odstrane ekstremiteti, na udaru korone najviše se nalaze respiratorni organi. Nedavo je u medijima objavljen slučaj potpuno zdrave osobe od 40 godina kome su pluća praktinčno razorena, o čemu je dr Slavica Plavšić pričala.

Kovid bolnica
Kovid bolnica, Foto: Dimitrije Goll

Zastrašujuće zvuči podatak da su neke od najtežih posledica imali mladi ljudi, koji su svega nekoliko dana pre prvih simptoma virusa bili potpuno zdravi. U batajničkoj bolnici krajem prošle godine preminuo je momak od 21 godine, koji nije imao pridruženih bolesti, ali je bio gojazan, što je prema rečima direktorke kovid bolnice u Batajnici dr Tatjajne Adžić Vukičević veoma važan faktor.

Još neke od teških posledica koje ostavlja ovaj surovi virus su i oni kardiovaskularne prirode. Kratak dah, bol u grudima, osećaj lupanja ili preskakanja srca, izražen fizički zamor, oticanje nogu, samo su neki od simptoma. Da stvar bude još surovija, u deficitu smo sa jasnim naučnim objašnjenjima zašto je to tako. Zdravstveni radnici često se susreću sa potpuno novim simptomima, koje moraju da rešavaju "ad hoc".

Zabrinjavajuć je podatak o trombogenom efektu kovid infekcije, gde se navode tromboembolijske komplikacije u koje nažalost spada i infarkt miokarda čak i kod mlađih pacijenata. Svi ovi podaci nedvosmisleno potvrđuju da je kovid 19 ozbiljno oboljenje pluća, ali i srca i u tom smislu se treba rukovoditi u lečenju i kasnijem praćenju obolelih.

Komentari (1)

vuk

17.02.2021 12:49

Kopaonik, Zlatibor, koštaće nas?!