Porođaj
Profimedia
porođaj

Profimedia

Foto: Profimedia

Ove podatke iznela je ministarka Slavica Đukić Dejanović, zadužena za prevenciju sociopatskih aktivnosti i populacionu politiku. Krivac za belu kugu navodno nije manjak novca, jer, prema njenim rečima, siromašno stanovništvo se lakše odlučuje na rađanje trećeg, četvrtog i petog deteta. Kako je Alo! već pisao, veliko istraživanje GAK „Narodni front“ pokazalo je da se u Srbiji godišnje obavi 150.000 abortusa, a da stvar bude gora, tokom istog perioda rodi se samo 70.000 beba!

Specijalista ginekologije i akušerstva u porodilištu GAK „Narodni front” Radomir Aničić kaže da smo i dalje u evropskom vrhu što se tiče prekida trudnoće.

Daje loš primer:  Slavica Đukić  Dejanović

Oliver Bunić

Slavica Đukić Dejanović, Foto: Oliver Bunić

- Da bi se bela kuga smanjila, mora da se donese ozbiljna odluka na nivou države, da se napravi strategija koju mi sada nemamo. Imamo najave, priče i obećanja, ali ljudi u ovoj ekonomskoj situaciji moraju da se stimulišu da bi pravili veći porod. Da bismo se održali, potrebno je da svaka porodica ima bar troje dece, a četvoro i više da bismo se odbranili od ove kuge - kaže on.

Ministarku Dejanović zabrinuo je i podatak da obrazovane žena u tridesetim godinama nema decu i ne razmišlja o tome. Doktor Aničić dodaje da se u poslednjih 10 godina primećuje trend da se žene za prvo dete odlučuju u srednjim ili kasnim tridesetim godinama.

Doktor Radomir Aničić

Emil Čonkić

Doktor Radomir Aničić, Foto: Emil Čonkić

- Savremeni način života je doveo do toga da su se žene, poput muškaraca, odlučile da jure karijeru, završe škole i budu uspešne, pa tek u poznijim godinama razmišljaju o potomstvu. Osim toga, sve više žena ima i problem sa zatrudnjivanjem - objašnjava Aničić.

Sociolog Neven Cvetićanin kaže da je bela kuga jedan od naših najvećih problema.

- Zakonski treba rešiti ovaj problem olakšicama za rađanje i pomaganje dece, a uvođenjem striktnih moralnih obrazaca destimulisati abortuse. Nerađanje nije samo ekonomski problem, već i napuštanje tradicionalnog sistema. Društvo treba da nađe balans između tradicionalnih i modernih vrednosti, u kojem će se sačuvati jezgro porodice - naglašava Cvetićanin.

Komentari (15)

Gile

18.09.2016 15:30

Abortus treba zabraniti, a mlade parove treba stimulisati da se vencaju i osnuju porodicu. Putin je postigao odlicne rezultate u Rusiji po tom pitanju.

mrki

18.09.2016 16:55

@Gile - Naterati ovaj bedni narod da ima decu, koju neće moći da izdržava, pa će tako ta deca sve češće dizati ruku na sebe.

srboljub

18.09.2016 20:36

@Gile - pederi setaju beogradom a ne majke sa bebom srbi nestaju bez dece i otvoren lov na srbsku naciju

Tamara

18.09.2016 15:44

Kol'ko god da budemo malo - uvek cemo biti vise od ''hrvata'' - a to je nama najvaznije . Sto kazu otrov se cuva u malim bocicama - znamo mi odlicno da smo MI MALI RUSI U EVROPI i otud tolika borba ''satane'' oko Kosova - MI smo vic , u pitanju je VLADIMIR VLADIMIROVIC I TRIJADE NUKLEARKE - tu su svi odgovori grupi ''bilder balder kako se vec zoves'' - ne moram nista ni da kazem ... strah ima svoj miris ... a ''hrvat'' je katolicki Srbin .

Cicko

18.09.2016 16:19

Radna mesta i dobre plate. Povoljni stanbeni krediti, i niz drugih olaksica su preduslov da se radjaju bebe. Gospodja Slavica ocigledno nema takve probleme. Zato ostavite zene na miru. One najbolje znaju li treba da radjaju. Nisu masine za radjanje, pa kad prifali, hajdemo da ih podstaknemo da sto vise radjaju.Postovanje za sve zene Srbije.

niki

18.09.2016 16:24

A necemo pod sljivu zbog ovolikog broja homoseksualaca??

Ginekolog

18.09.2016 19:22

Ovo je teška izmišljotina. Broj abortusa u Srbiji je između 15 i 20 hiljada godišnje. Slažem se da je i to mnogo, ali je posledica nedovoljnog korišćenja sredstava za kontracepciju.

Pipeline

18.09.2016 20:56

Gospođa je naučnica. Ako joj je konstatacija tačna, ništa lakše da se proveri. Dve kontrolne grupe. 10.000 mladih da žive u bedi - u jednoj iznajmljenoj udžeristastoj sobi sa 40.000 din prihoda zajedno i 10.000 da živi u svom stanu sa sobom za svako planirano dete i sa prihodima dostojnim odgajanja dece i ljudskog dostojanstva i za 10 god da vidimo ko će imati više potomstva.

tanja

18.09.2016 21:25

Imam dvoje dece, oko 18 godina. Želela sam više, ali kasno sam počela. Sada mi nije žao što ih nemam više, jer i za ovo dvoje strahujem. Nekada je bilo: škola, posao, brak, deca. Danas je posao mislena imenica. Zar da rađamo decu koja nemaju budućnost?

Ja

19.09.2016 02:32

Zabraniti abortus pod okriljem drzave, osim u zakonom predvidjenim slucajevima, jer ce jedino tako kojekakve primitivne nauciti da koriste kontracepciju, umesto da idu svaki cas na "kiretazu" kao da idu na depilaciju nogu.To je strasno kakvih sve zena ima!

Gaga

22.09.2016 12:26

@Ja - Pa zene same sebe oplodjuju pa su samo one krive. Mozete primitivne muskrace nauciti da koriste kondom manje da baljezgas gluposti

himen

19.09.2016 06:08

Naravno! Nema posla, nema para, a zna se da se zagađeni vazduh ne jede i pije!

Милан Топлица

19.09.2016 08:07

Влада финансира педере и педербал а отима од породице

Strašno sam ljut

19.09.2016 14:38

Poznato je da deo srpske vlade čine pederi -neki su poznati biseksualci- a njih srpske porodice i rast nataliteta Srba interesuje koliko i lanjski sneg. Znaju da drže govorancije, da štite homiće, da otimaji i bogate se, ali da nešto ozbiljno učine za narod i porod -e to će biti malo sutra. Osim toga treba se podvući i zapadnjacima sličnih nastranosti. Njima odumiranje Srba paše kao kec na desetku!

Trojka

21.09.2016 19:37

Protiv sam abortusa kao primitivnog vida kontracepcije ali veoma je teško imati 3 dece (imam ih lično i jako sam ih želela), dva đaka i studenta sa umanjenom i pre umanjenja malom platom. Prosvetlite me Srbi, kako? Rodih se ovde i do svojih 50 god. nisam naučila kako živeti i preživeti sa troje dece.