Ruzveltova ulica
Alo!/Masanori Jošida
konobar

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Konobari i kuvari postali su najtraženija zanimanja tamo gde ugostiteljstvo u Srbiji ostvaruje i najveće prihode: u Beogradu, Novom Sadu i na Zlatiboru, no i ostatak zemlje bori se da dođe do ove radne snage.

Nema lokala u ovim mestima na kojima ne piše da se traži konobar ili kuvar. Razlog je jasan: naši radnici popunili su prazna radna mesta na primorju Crne Gore i Hrvatske, a mnogi odlaze i na rečne i prekookeanske brodove.

- Imam utisak da niko neće da radi. Mahom unajmljujemo nekvalifikovanu radnu snagu koju obučavamo oko 6 meseci, a pojedine, moram da kažem, učimo i osnovnom kućnom vaspitanju. Drastično je pao i prihod u ugostiteljstvu, oko 5 odsto lokala i restorana u Novom Sadu dobro posluje, ostali ili životare ili su u minusu. Ako se ovako nastavi sa nedostatkom radnika i prihoda, očekujem da ćemo ostati bez polovine restorana u Beogradu i Novom Sadu – kaže Dragan Stanojević vlasnik jedne poslastičarnice i član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja Novog Sada.

Plate konobara u pomenutim mestima kreću se od 30.000 do 50.000 dinara, uz to treba dodati i bakšiš koji zna da bude veći od plate, ali ako ste zaposleni u popularnim lokalima, gde je po pravilu i najteže raditi. Prema podacima udruženja ugostitelja, u svakom od 1.600 kafića u Novom Sadu fali jedan ili 2 radnika, a svaki od 400 restorana traži po jednog kuvara.

Brojke u Beogradu množe se od 3 do 4 puta, pa ui našoj prestonici posao bi moglo da nađe oko 1.000 kuvara i pomoćnih kuvara, te oko 3.000 konobara.

Uoči letnje sezone na Zlatiboru, ovdašnja turistička privreda kopa rukama i nogama kako bi kadrovski popunila personal.

- Maltene, po celoj zemlji smo poslali oglase da tražimo konobare i kuvare, ali slaba vajda, prosto ih nema na tržištu. Problem je što deca ne žele da uče ugostiteljsku školu, a provereni konobari tokom leta odlaze da rade na crnogorsko primorje gde su bolje plaćeni – priča Vojkan Janić, direktor jednog hotela na Zlatiboru.

Komentari (18)

XXL

23.07.2018 07:47

Cccc siroti poslodavci tako mi ih žao što nemaju kvalifikovanu radnu snagu pa i onu manje kvalifikovanu jer niko NEĆE da radi. Naravno NE govore o svom ponašanju prema tim istim radnicima kada se prešlo na sistem liberalnog kapitalizma. U firmi gde sam radio poslodavac nam je rekao doslovno 'da smo srećni jer sutra me moramo da tražimo posao' i tako 12.g.

Alvesta Salamu

23.07.2018 08:02

pa dajte im vecu platu pa nece ici nigde ostace kod vas.

Pera Detlic

23.07.2018 10:37

@Alvesta Salamu - Tako je.........

jabreja

23.07.2018 08:02

Da, za 30.000 ce neko da im sedi pored vatre po 10-12 sati, ili sluzi pijane divljake? A da "gazde" trljaju ruke od zarade, kupuju besne dzipove i stanove i kuce od po nekoliko ari. Sreca za ova zanimanja ima interesa u sezoni tamo gde ce za 2-3 meseca zaraditi da sledecih 9 ili 10 meseci imaju po 50 i vise hiljada - sedeci kuci!

Perica

23.07.2018 08:44

Konobar vozi juga,radi za 35000,trpi pijane i drogirane mufljuze... Gazda se vozika dzipom,zaradjuje extra,putuje po inostranstvu... Drzava je kriva za sve.Svojom politikom minimalne cene rada.Neka firma koja eztra zaradjuje mora imati i vecu cenu radnog sata!

Novi sad

23.07.2018 09:12

Gospodo ugostitelji, da ste vise placali i cenili te radnike koji znaju da rade sada bi bilo drugacije. Morate priznati da ste vi ti koji su upropastili ugostiteljstvo, jer u poslednjih par godina pre zaposljavate ljude koji nemaju veze sa ugostiteljstvom jer necete da platite nekog ko zna.

Ja

23.07.2018 09:49

Vi sami ste ih oterali..

Mbm

23.07.2018 09:50

Većina koja upravlja ugostiteljskim objektima, ne ume ni da pronadje jiti da zadrži kvalifikovan personal,niti da obezbedi uslove za nesmetan rad personala i redovnu adekvatnu isplatu.

mix

23.07.2018 11:08

Jos vraćaš razliku ako nisi zaradio minimalac.

Zoran

23.07.2018 11:59

Prica za malu decu, vlasnici restorana i kafica ovako pricaju za novine, realnost je nesto sasvim drugacije, neisplacene zarade, rad na crno, radno vreme 24 casa,rad bez dana odmora, bez prava na bolovanje, ovakvi clanci su deo psiholoske igre kojima zaludjenom narodu pokusava da se nametne osecaj krivice da su lenji i da ne zele da rade, a najbolji dokaz da su to prazne price je da svi oni i dalje rade, zar ne, kako rade ako nemaju radnike ?

Zoran

23.07.2018 12:06

Jos nesto," Nema lokala u ovim mestima na kojima ne piše da se traži konobar ili kuvar" To je stari trik ugostitelja, na izlog lokala nalepe da se traze kelner ili kuvar, dok oni vec odavno rade, taj natpis im sluzi kao opravdanje za inspekciju, da je doticni upravo primljen, da je na probnom radu, da je dao otkaz i da traze drugog, itd itd...

Ivan.Z

23.07.2018 13:03

Ma nemoj te mi reci, neka plate profesijonalce koji znaju po 2 jezika i iskustvo od preko 15 godina sa zavrsenim fakultetom Ugostiteljstva. Nego gospoda Gazde hoce da im talav kadar radi za 250 eura i to bez prijave sa kasnjwnjem plate po 2 meseca. Znam jer sam ugostitelj.

Jo

23.07.2018 14:01

Traze se sezonski radnici.Jednostavno kvalitetniji radnici su se snasli,od sezone u malim mestima nema dovoljno za gazde i za radnike za celu godinu.Jos jedan problem je prezahtevni gosti sa losim navikama i bez bontona.Gazde i menadzeri iskomplikuju posao ne znanjem ili da bi ponudili vise od konkurencije,a zato nemaju resurse.I kad uzmemo plateznu moc i veliku konkurenciju,a pri tom da treba za malo vremena zaraditi i za gazdu,i za vlasnika lokala,drzavu,opstinu,banku,reketase itd.Sve je dobro

Bartender

23.07.2018 19:45

Ja radim na kruzeru posle 14 godina rada u Beogradskim kaficima, restoranima i klubovima. Samo mi je zao sto nisam otisao na brod pre 14 godina.

Pedja

23.07.2018 21:44

Pa da plaćate kako treba imali bi radnike.Nego ste sve gazdurine.Radite vi velike gazde.

Ja

24.07.2018 03:09

Odu preko,rade....ostave roditelje....a onda,dodju,lece se o nasem trosku u drzavi Srbiji jer tamo preko su nebitni a Srbija bogata da leci one koji tudoj zemlji doprinose.....lazu I mazu sebe da su prijavljeni,da preko rade legalno....povrede se pa ne smeju ni u bpolnicu otici jer su tamo ne bitni....7odraslih osoba,jedna soba,zajednicki toalet....gledam svakodnevno....odlaske I dolaske istih tih sto ovde hvale zivot preko....jadno je to...treba umeti ziveti u takvom filmu...

Ciga

24.07.2018 07:03

Ja trazim poso.radim ko kelner 15 godine.sluzijo sam po kafane satori domovi kulture.radijo sam i svadbe i sarane i ispracaji....znam poso u prste.kako treba sa kulturni a znam i kako sa bitange.ako ima neki gazda nek napise broj pa da se dogovorimo.

gramatika

24.07.2018 15:05

@Ciga - Možda se javi neko da ti ponudi poso koji si ti radijo na sarane i pod šatori na svadbe,znaš ga u prste ,verujem da si sa bitange radijo ali sa ove kulturne sumljivo mi je.Moraćeš da doakžeš kulturu. Kulturo eve me!