Paradajz
profimedia
Paradajz

profimedia

Ni ne znamo sta jedemo, Foto: profimedia

Mnoge je ovih dana zabrinula fotografija gajbica paradajza snimljena navodno na Kvantaškoj pijaci u Beogradu na čijoj deklaraciji, pored naziva proizvoda, godine berbe, imena turskog izvoznika i srpskog uvoznika, stoji i stravično upozorenje: "Kora nije za ljudsku ishranu"!

Ovo, kako tvrde stručnjaci, znači da je proizvod zatrovan pesticidima i opasan po ljudsko zdravlje, ali da toga, nažalost, ima na svakoj pijaci u Srbiji. Narod to jede jer ne zna da mu to ugrožava zdravlje.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije NOPS Goran Papović smatra da ova nepoštena trgovačka praksa mora da se sankcioniše zakonom.

Otrovan paradajz

Facebook

Naznačeno da kora nije za ljudsku ishranu, Foto: Facebook

- Kada je kora poprskana pesticidima, naravno da nije za ljudsku ishranu jer je otrovna i opasna po zdravlje, ali građani ne znaju šta kupuju i ne sumnjaju da koru paradajza ne smeju da jedu! Većina paradajza se uvozi iz Turske i Albanije i da bi zadržao svežinu od pakovanja do prodaje, što sve može da traje i do tri meseca, oni ga prskaju specifičnim otrovima. Zato danas paradajz i izgleda tako plastično, dok neprskani domaći paradajz istrune i pojavi mu se buđ nakon jednog dana ako nije u frižideru. Moramo bolje da kontrolišemo šta uvozimo i da uvedemo dodatne analize - smatra Papović i oddaje da niko ne zna koliko su otrovnog voća i povrća građani već pojeli.

Agroekonomista Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta neprijatno je iznenađen da se tako nešto dešava.

- Ne mogu da verujem kako je uopšte moglo da uđe u našu zemlju nešto na čemu stoji da nije za ljudsku ishranu! Takve stvari ne smeju da se dešavaju. Dok nisam video sliku da se stvarno radi o paradajzu, posumnjao sam da su u pitanju pomorandže ili limun, jer njihova kora nije za jelo, ali ovo je stvarno strašno - izričit je Ševarlić u izjavi za Kurir.

Zreloj boji voća i povrća dosta doprinosi zabranjeni biljni otrov "etrel". Voće i povrće sa njegovom upotrebom brzo sazri, ali nema nikakav ukus.

Mnogi ga nabavljaju na crno iz zemalja u okruženju, ali se može naručiti i u pojedinim poljoprivrednim apotekama, koje ga nabavljaju ilegalnim kanalima.

Komentari (14)

Šojke

09.04.2018 13:04

E NEK JE I NEKA SE POTRUJU! KADA SELJAK IZNESE PARADAJZ NA TEZGU, ONI GA OBRCU I PREVRCU! TRAŽILI STE JEDITE!

zix

09.04.2018 16:28

@Šojke - Seljaci tek nemaju pojma čime prskaju. Jedan je sopstvenu baštu poprskao pa tek onda pročitao da je karenca 25 dana. A za nas ih posebno boli uvo.

sve

09.04.2018 13:14

Ne treba uvoziti iz tih zemalja.

PETAR 1

09.04.2018 13:18

Svaki pesticid koji se upotrebljava za uzgoj ratarskog povrca ima svoju "karencu" rok u kome voce i povrce nije za konzum, pa ko je lud da svoje prozvode poprska otrovom i jos napise, nesto mi u ovome nedostaje.

Pera Detlic

09.04.2018 13:48

Vlast uz saradnju sa neprijateljima sistematski unistava ovaj narod.hoce da nas nema kako bi sacuvali pare koje su pokrali od njega.

@Mile četnik

09.04.2018 15:00

@Pera Detlic - Ćuti i jedi taj paradajz!

zix

09.04.2018 16:25

@Pera Detlic - Podrška Milu četniku! Detliću jesi vala negativac.

Zlizo

09.04.2018 14:32

Sta se cudite pa ja vec 10 god to citam na gajbicama pomorandze i limuna.

Laki

09.04.2018 14:39

Neznam po cemu je domaci rani paradajs zdrav za ishranu, ujutru se obere zeleni paradajs spakuje u gajbice poprska se otrovnim preparatom, i sutra je vec na pijacama, nema razlike od uvoznog, cak sta vise uvozni paradajs iz Izraela, Spanije i drugih Mediteranskih zemalja je sto posto zdraviji od domaceg ranog, sto posto stojim iza svojih reci, Etrel je sredstvo za prskanje duvana i sa njime se prska paradajs i preko noci sazri

XXL

09.04.2018 17:05

Ma to nije dobro prevedeno s' turskog verovatno su mislili da se srbadija ne dohvati plastične gajbice za ishranu.

toti

09.04.2018 17:11

Šta je radila sanitarna i fitopatološka granična inspekcija.Kako pored njih, ulazi takvo povrće u zemlju.Mislim da su ovo pitanja za nadležna ministarstva.

nedjo

09.04.2018 19:04

svaka čast našoj vlasti na ovome,dokaz koliko se bore i brinu!

Alicante

09.04.2018 19:25

Malopre na tv-u se oglasio neki strucnjak.Kaze to su greskom zalepljene deklaracije od voca???Sto znaci da je voce zatrovano.Ali strucnjak ne vidi da na deklaraciji pise paradajz,a ne banana ili kiwi..

Eureka

09.04.2018 20:07

Ostavke svi redom