Kriptonit
Printscreen
Kriptonit

Printscreen

Kriptonit, Foto: Printscreen

Ono što ovaj mineral čini posebnim i zanimljivim je to da je njen hemijski sastav veoma približan hemijskom sastavu izmišljenog minerala kriptonita, kristala u čijem prisustvu čuveni junak Supermen gubi svoje moći.

Sastav jadarita otkrio je minerolog dr Kris Stenli koji je sa timom stručnjaka iz Kanade proučavao materijal koji je u London stigao iz lozničkog rudnika. Hemijska formula jadarita je natrijum-litijum-borosilikat-hidroksid ( LiNaSiB3O7(OH) ili Na2OLi2O(SiO2)2(B2O3)3H2O).

Projekat "Jadar" bi mogao da se realizuje od 2023. godine, rekla je ona na Sedmoj međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji.

Ona je podsetila da Rio Sava eksplorejšen, koji je u vlasništvu kompanije Rio Tinto, vrši istraživanje nalazišta blizu Loznice i da je novi mineral dobio naziv po dolini reke Jadar, gde je i pronađen.

“To ležište predstavlja značajna izvor jadarita i da su zvanično rezerve tog minirala, u godišnjem izveštaju na kraju 2016. godine, procenjena na 136 miliona tona”, rekla je Aleksićeva.

Uz izloženi uzorak jadarita u Prirodnjačkom muzeju u Londonu stoji tekst: „Nemojte reći Leksu Lutoru, ali naučnici su otkrili kriptonit na Zemlji.”

Kriptonit je jedina stvar koja je mogla da oslabi Supermena u stripovima, odnosno jedino je kriptonit smrtonosan za njega.

Scenaristi filma „Povratak Supermena“ su mu dali fiktivnu hemijsku formulu natrijum-litijum-borsilikat-hidroksid sa fluorom. Međutim, kada su naučnici Prirodnjačkog muzeja analizirali novi mineral otkriven u Srbiji, usledilo im je iznenađenje. Imao je istu formulu kao kriptonit. To je neverovatna slučajnost. Oko 30-40 novih minerala se otkrije svake godine, a oko 4.300 je poznato nauci. Ovaj novi mineral se zove jadarit. Do sada nijedan naučnik koji je bio u kontaktu sa ovim kamenom nije osetio bilo kakve negativne efekte.“

U Prirodnjačkom centru Srbije, koji se nalazi na samom ulazu u grad Svilajnac, posetioci iz raznih krajeva Srbije, ali i sveta da imaju prilike da se između ostalog, upoznaju i sa mineralima koji obogaćuju našu zemlju.

Pročitajte još:

U okviru muzejske postavke “Svet minerala i stena” predstavljeni su minerali i stene od kojih je izgrađena naša planeta. Jedan od najatraktivnijih eksponata je mineral jadarit koji je za sada pronađen jedino na teritoriji naše zemlje, a sličan je čuvenom Kriptonitu iz Supermenovih stripova.

 

Komentari (1)

flamantes

19.10.2018 13:49

Najprije kriptonit je mašta, a drugo za što se može koristiti Jaderit osim kao lokalna atrakcija za turiste?