Urin
Shutterstock
Urin

Shutterstock

Urin, Foto: Shutterstock

Kako ističu stručnjaci, naš narod, a pogotovu žene, spreman je na sve zarad lepote, pa nije čudo što su mnogi koji su se razočarali u skupocene kreme, tonike i suplemente odlučili da probaju samolečenje drevnom metodom korišćenja urina u medicinske svrhe.
Oni koji praktikuju ovaj način čišćenja kože, koji je pre desetak godina doživeo renesansu u svetu, navode da urin nije štetan jer je sporedni produkt filtracije krvi, da je sterilan i da ima antiseptičko dejstvo, a da su efekti očaravajući.

Madona: Mokraću je nabolje piti posle kupanja u hladnoj vodi

Pre dva meseca, kraljica popa Madona (61) podelila je na društvenim mrežama video u kojem je nakon kupanja u kadi punoj leda popila sopstveni urin. - Mokraću je najbolje popiti po izlasku iz hladne vode - izjavila je tom prilikom slavna pevačica.

Jedna od onih koje se zaklinju u urinoterapiju je i Zorica S. (32) iz okoline Trstenika, koja za „Alo!“ objašnjava da joj je dugo trebalo da se navikne da nanosi urin na kožu, ali da su dobri rezultati bili razlog zbog kojeg već šest meseci svako jutro maže mokraću na lice.

- Na internetu sam pročitala da su najpoznatije svetske zvezde rešile problem s aknama tako što su urin utapkavale na lice, a potom sam tu vest podelila sa svojim najbližima. Baka mi je odmah otkrila da se i u našem selu mokraća pre više od 70 godina koristila u medicinske svrhe i da ne bi trebalo da se gadim. Mokraću sam mesec dana mazala na lice, a potom nakon 15 minuta ispirala vodom. Već nakon petnaestak dana povukle su mi se bubuljice sa čela, a potom i sa ostatka lica - kaže Zorica.

Vukosava Stevanović

Marko Metlaš

Vukosava Stevanović, Foto: Marko Metlaš

Naša sagovornica je samo jedna u moru onih koji putem društvenih mreža hvale urinoterapiju, međutim, stručnjaci ističu da, uprkos tome što mnoge prastare knjige govore o pozitivnim dejstvima urina, pacijenti nikako ne bi trebalo da koriste taj način lečenja.

Da je trend samolečenja u Srbiji kao i svuda u svetu sve više prisutan, za naš list ističe i farmaceutkinja Vukosava Stevanović. Prema njenim rečima, popularnosti urinoterapije doprineli su i suženje obima besplatne zdravstvene zaštite i osiromašenje naroda.

- Ne treba da čudi što narod praktikuje urinoterapiju jer se u literaturi mnogo govori o koristi usled upotrebe mokraće. Čak je na srpski prevedena i knjiga „Urinoterapija“ Genadija Petroviča Malahova, koji je kod nas predstavljen kao čuveni ruski pisac. To štivo može da se pronađe u gotovo svim knjižarama - kaže naša sagovornica.

Ipak, prema rečima dermatovenerologa dr Gorane Isailović, ljudski urin nije bezbedan za korišćenje jer je upitan njegov hemijski sastav, što može dovesti do katastrofalnih posledica.
- Nije novost da nam sa zapada dolaze bizarni trendovi, ali pacijenti treba da budu oprezni i da se nikako ne osuđuju da praktikuju urinoterapiju. Ne bi me čudilo da nam uskoro stignu i tablete koje sadrže ljudski izmet, a koje su već popularne u svetu kada je reč o lečenju creva - kaže dr Isailović. 

Gorana Isailović

Vladislav Mitić

Gorana Isailović, Foto: Vladislav Mitić

I Hrvati poludeli za urinoterapijom

Dok je u Srbiji za sada prisutno samo mazanje urina po koži, u Hrvatskoj je mokraća počela i da se konzumira. Naime, magistar kineziologije Leonardo Gospodnetić je za tamošnje medije ispričao da svakog jutra popije pet do sedam gutljaja jutarnje mokraće, nakon čega pojede i kašiku meda.

- Od kada praktikujem urinoterapiju, 12 godina nisam bio kod lekara, pun sam energije, dobrog raspoloženja i dugo sam sit - izjavio je Leonardo za „Slobodnu Dalmaciju“.

Tagovi

Komentari (1)

paya

14.01.2020 12:56

Ja se secam nekih davnih kada sam jos uvek letovao na Jadranu, tada je bila neka najezda meduza. I kad te meduza opali najbolji lek je uvek bila mokraca na mestu opekotine. Za par sati opekotina nestane! Tako da ima istine u tome ...