SLUČAJ PORODILJE PREMINULE OD KOVIDA Specijalista ginekologije i akušerstva objašnjava: Trudnice imaju mnogo slabiji imunitet, prijemčivije su za svaku vrstu obolenja, beba iscrpljuje majku!

Nakon što je kovid pozitivna trudnica D. T. (29), koja je nedeljama bila na respiratoru, hitno porođena carskim rezom u devetom mesecu trudnoće, preminula u KBC „Dragiša Mišović”, stručnjaci apeluju da se žene koje su u drugom stanju slobodno vakcinišu protiv koronavirusa. Specijalista ginekologije i akušerstva dr Radomir Aničić iz GAK “Narodni front” kaže za Objektiv da je stav lekara na svetskom nivou da sve žene koje planiraju trudnoću ili su trudne treba da se zaštite od koronavirusa.

KBC „Dragiša Mišović“
KBC „Dragiša Mišović“, Foto: Tanjug Zoran Žestić

Na samom početku pandemije bila je preporuka da žene ne planiraju trudnoću, u tom momentu nisu se radile ni vantelesne oplodnje. Kako je vreme prolazilo, sve trudnice koje su bile zaražene bile su dobro, kako one, tako i deca. U međuvremenu saznali smo da je jedino oružje protiv ove pandemije imunizacija, pa smo naše buduće mame savetovali da se vakcinišu – objašnjava on.

Ginekolog dodaje da nema nuspojava nakon vakcinacije kod trudnica, a da čak i one žene koje su u procesu vantelesne oplodnje mogu da se vakcinišu.

Bilo je žena koje su imale kovid-19 u ranoj trudnoći, pa su se desili rani pobačaji. Svašta se dešava, posebno zbog virusa, koji je nepredvidiv. Trudnice koje dolaze kod nas u ustanovu su uplašene zbog ovog tragičnog slučaja. Nažalost, iako nije učestalo obolevanje trudnica od koronavirusa, ipak se dešava – ističe dr Aničić.

KBC
KBC "Dr Dragiša Mišović", Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Ginekolog dr Dušan Protić objašnjava da se u trudnoći često pokažu skrivene bolesti, a od imuniteta trudnice zavisi kako će se oboljenje dalje razvijati.

Komentarišući trudnicu koja je preminula pet dana nakon porođaja usled teških komplikacija u radu srca i pluća, naš sagovornik ističe da koronavirus ostavlja različite posledice u organizmu pacijenata.

– Carski rez kod preminule porodilje je sigurno rađen da bi se olakšao porođaj i jedina prava stvar u borbi za njeno zdravlje je urađena. Nažalost, desilo se tako. Beba iscrpljuje majku, uzima kalcijum i enzime od nje, pa porodilja ima loše zube, opada joj kosa i slično. Nažalost, kod nje je kovid-19 ostavio fatalne posledice – zaključuje ginekolog.

Načelnica Dečije klinike KBC “Dragiša Mišović” dr Olivera Ostojić priča da su se svi zdravstveni radnici u ovoj ustanovi danonoćno borili za život mlade mame.

DOKTORKA, OLIVERA OSTOJIĆ
DOKTORKA, OLIVERA OSTOJIĆ, Foto: Printscreen/Youtube

Nažalost, uprkos trudu svih lekara, žena je preminula. Beba koja se rodila nije kod nas na lečenju, nego je u porodilištu. Nije bilo potrebe da se prebacuje ovde na lečenje. Ukoliko bude trebalo, biće upućena ili kod nas ili u neku drugu ustanovu neonatološkog tipa. Takođe, ovde se nalazi i beba od druge porodilje – objašnjava dr Ostojić.

Prema rečima lekara iz KBC “Dragiša Mišović”, peti dan posle porođaja zdravstveno stanje D. T. se drastično pogoršalo. Došlo je do pada saturacije, odnosno nivoa kiseonika, ali i povećanja ugljen-dioksida, što je otežavalo rad pluća. Počele su da slabe vitalne funkcije. Ona je uspela da vidi tek rođenog sina samo jednom kada se probudila iz anestezije a potom je za nekoliko dana preminula. Prvo su otkazala pluća, a zatim i srce.

Za život u ovoj ustanovi bori se i porodilja J. A. (33). Ona je, takođe, na respiratoru, a zbog posledica opasnih po život, porođena je prošle nedelje carskim rezom u osmom mesecu trudnoće. Prema rečima lekara, borba i dalje traje, ali je zasad stabilno i svi parametri se prate. Na sreću, i njena beba je u dobrom zdravstvenom stanju.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi