Zlatibor
Rina
Zlatibor

Rina

Zlatibor, Foto: Rina

Nastalo je 1971. godine kada je na reci Crni Rzav podignuta brana, kako bi Čajetina i Kraljeve vode bile snabdevene vodom za piće. Iako veštačko, predstavlja pravu prirodnu oazu u kojoj svake godine uživa na hiljade posetilaca.

- Zlatibor je izuzetno bogat vodama, čistim potocima i brzim planinskim rekama. Uz jezero u centru, Ribničko jezero jedna je od naposećenijih turističkih lokacija. Nalazi se na nadmorskoj visini od 969 metara, a njegova dužina je oko 2.000 metara. Specifične prirodne lepote ovde zaista ostavljaju bez daha. Okruženo je bogatom četinarskom šumom, pa je boravak ovde pravo uživanje -naveo je Živanović.

Jezero je tamno zelene boje, a dno je pokriveno tamnim kamenom što odsjaj vode čini još prodornijim. Ovaj biser Zlatibora, kako još nazivaju Ribničko jezero, pravi je raj i za ribolovce, jer u njegovim vodoma pliva obilje ribe.

- Sa razlogom nosi svoje ime, jer ovde se mogu naći pastrmka, klen, som i šaran. Pecanje je moguće uz dozvolu. Pošto se voda koristi za piće, kupanje u Ribničkom jezeru je zabranjeno. Odlično je mesto za rekreaciju i odmor, a u blizini su nalaze smeštajni kapaciteti, drvene brvnare koje su autentične za ovaj kraj. Često nam zameraju da je Zlatibor suviše komercijalizovan, ali ovde je ogromno prostranstvo, a mogućnost za uživanje u netaknutoj prirodi zaista raznovrsna - naglašava Vladimir Živanović

Sve lepote Ribničkog jezera, uskoro će se moći videti i sa visine, jer će upravo tu biti međustanica zlatiborske Gold Gondole. Nadmorska visina od 1000 metara i specifična ruža vetrova, čini ovaj planinski kraj izuzetnom vazdušnom banjom. U blizini se nalazi Ski centar Tornik, ali i brojni kulturno-istorijski spomenici koje vredi videti i posetiti.

Pročitajte još: