Smanjite holesterol - sprečite pojavu ateroskleroze i komplikacija na krvnim sudovima

Alo.rs | vesti 2021-03-28 21:38:22 2021-03-28 21:38:22

Prof dr Vesna Dimitrijević Srećković - Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Klinički Centar Srbije

iStock

Kada pri pregledu otkrijemo poremećaj nivoa masnoća, ne uključujemo odmah terapiju statinima i fibratima već u periodu od 4 do 6 meseci pokušavamo da korigujemo nivoe masnoća higijenskodijetetskim merama (mediteranskom ishranom) uz planiranu fizičku aktivnost i/ili šetnju najmanje 5 km, umerenim tempom.

Zdrava ishrana za cilj ima postizanje i održavanje željene telesne težine i zadovoljenje energetskih potreba. To se postiže češćim manjim obrocima, najčešće tri glavna obroka i dve do tri užine.

Poslednju deceniju ekstrakt crvenog pirinča se pokazao kao efikasna alternativa kod pacijenata koji su pokazali nepodnošljivost na statine. Kod pacijenata kod kojih su otkrivene povišene vrednosti ukupnog i „lošeg“ LDL holesterola pored Mediteranske ishrane i povećanja fizičke aktivnosti preporučuju se i preparati na bazi crvenog pirinča koji sadrže Monakolin.

kao zamenu preporučuju primenu Monakolina K u dozi od 3 do 10mg. Monakolin K se može kombinovati sa različitim dijetetskim suplementima a jedna od mogućih kombinacija je sa folnom kiselinim u cilju smanjenja nivoa „lošeg“ LDL holesterola i homocisteina.

Nekoliko studija pokazalo je da crveni pirinač koji sadrži 5 do 10 mg monakolina K smanjuje povišeni nivo „lošeg“ LDL holesterola za oko 22% do 27%. Evropska agencija za bezbednost hrane smatra da dnevni unos 10 mg monakolina K iz crvenog pirinca doprinosi održavanju normalnog nivoa „lošeg“ LDL holesterola u krvi Monakolin K poboljšava funkciju krvnog suda i deluje protivupalno mereno nivoom C reaktivnog protein u krvi.

Expand player
Pogledajte više