Pare, dinari, novac
Shutterstock
Pare, dinari, novac

Shutterstock

Pare, dinari, novac, Foto: Shutterstock

* Većina zaposlenih radi vikendom

* Na platu od 48.000 dinara trećina ide na komunalije

* Dva posla u Srbiji radi 200.000 ljudi

Za fotografe izgleda uvek ima posla. Oni mogu da zarade i mimo zvaničnog radnog vremena. Taj drugi, honorarni posao, uglavnom odrađuju na svadbama i raznim događajima gde nekada dnevno mogu da uzmu i do 200 evra, piše Blic.

Tako već godinama radi S. K. iz Beograda koji je zvanično zaposlen na portalu koji prati vesti iz zabave. Sa platom od oko 48.000 dinara ne može, kako kaže, komotno da preživi mesec, jer samo na komunalne režije mora da izdvoji trećinu zarade. Zbog toga je prinuđen da radi i vikendom, piše „Politika“.

Pare, novac, zarada, dinari, dinar

Shutterstock, ilustracija

Pare, novac, zarada, dinari, dinar, Foto: Shutterstock, ilustracija

 

„Muka me je naterala da radim dva posla. Recimo, moja zarada je ispod republičkog proseka, a za desetak hiljada viša od minimalne potrošačke korpe u Srbiji. Srećom, imam posao za stalno, a prednost vidim i u tome što volim to što radim. Rad na dva fronta ima i bezbroj mana, a glavna je to što nemam nijedan slobodan dan u nedelji. Moram non-stop da radim, jer sam prinuđen“, kaže fotograf za ovaj list.

 

I 35-godišnji Aleksandar iz Kruševca kada petkom dođe kući s posla petkom i malo, odmah nastavlja dalje – na svirku, odnosno na drugi posao koji radi svake subote i nedelje. Uz advokaturu, taj dodatni posao donese mu ukupan prihod od oko 2.000 evra mesečno.

Dinar dinari hiljadarka novac

Đorđe Kojadinović

Dinar dinari hiljadarka novac, Foto: Đorđe Kojadinović

 

„Mnogi su odabrali da slobodno popodne i vikend iskoriste za odmor. Ja sam odobrao da posle suđenja idem na proslave, ali ne da bih se zabavljao već da bi radio i zarađivao. Svakog vikenda zaradim oko 250 evra, mesečno je to više od 1.000 evra, a toliko zaradim i u advokatskoj kancelariji baveći se krivicom“, ispričao je on nedavno za „Blic“.

Zvanično, dva posla u Srbiji radi 200.000 ljudi

Prema najnovijim podacima Evropske statističke agencije, dva posla u Srbiji radi bezmalo 200.000 ljudi.