Sahrana Patrijarha Irineja
Ilustracija

Vernici nisu mogli da celivaju ni patrijarha, ni kovčeg, a građani su apelovani da obavezno nose maske i da se pri odavanju pošte preterano ne zadržavaju.

Nakon šti su besedili zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustili su sveštenici iz Beograda.

12:51 Predsednik Vučić se obratio građanima

- Jedno vreme se završilo, samo ovozemaljsko. Irinej je sklopio oči u miru sa sobom, Bogom i ljudima, onako kako je i živeo - rekao je Vučić tokom besede.

- Imao je za cilj Boga, život i Srbiju. Njegov Bog je bio Bog razuma. Onaj koji nas spaja, a ne razdvaja. Njegova Srbija je bila Srbija mira koja razume i pobeđuje radom i mudrošću. Sklopio je oči sa samoi jednom željom, da njegov Hram kome je toliko posvetio nikada ne porušimo - rekao je Vučić.

Predsednik je potom ispričao:

- Na dan kada je otišao u bolnicu, zvao me je i rekao: Znam koliko ima obolelih, ne bih da uzimam krevet nikom. Kada me je zvao sledeći put pitao je: Da li je sve u redu? Treći put mi je rekao: Vidi da učinimo sve za naš narod u Republici Srpskoj i Kosovu i Metohiji. Posle toga se više nismo čuli - rekao je Vučić vidno potresen i na ivici suza.

12:43 Dodik se obraća prisutnima

"Da se okupimo i držimo zajedno ne samo kada su ovakvi događaji u pitanju već da se sabiramo kao narod u volji i nevolji. danas nas je sabrao njegov odlazak, ali godinama nas je sabirao njegov dolazak. U Banjaluci bi nam govorio da je za RS i Srbiju najvažnije jedisntvo i ljubav prema čoveku. RS u poslednjih 11 godina nije ni plakala ni veselila se a da sa namma nije bio patrijarh Irinej. Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio. Dolazio je omiljen među nama a u isto vreme kao domaćin. Patrijarh Irinej je bio neobično običan i skroman čovek, čovek blagih reči i čvrstih dela. Uspevao je da iz mnogih izazova izađe kao pobednik i crkvu izvede na sigurno i sve bez velike buke. Njegova blaga narav je bila samo paravan jer nikada nije ustuknuo niti odustao. Mudro vodio računa da naša crkva ne bude faktor spoticanja. I zdanje u kom se danas nalazi je njegovom zaslugom završen posle više od jednog veka, ali se on ni time nije hvalio.", rekao je Dodik.

12.32 – Obraća se protojerej-stavrofor Petar Lukić:

“Danas osećam veliku čast što ću govoriti o patrijarhu Irineju. Smrt ga još više približila Gospodu: Bogati se ljudskim vrlinama, a naročito smirenjem. Blagost ga nije napuštala. Sve godine patrijarhovanja posvetio suočavanju sa svim problemima na koji nailazi crkva. Plodovi odluka koje su služila na dobrobit crkve, tek će pokazati kao hrabre i korisne. Odlučnost i razboritot su osobina koje su značajne za poglavara. Istovremeno se čuvao od gordosti i umišljanja o sebi kao o nekoj veličini. Zato je oličenje čestitosti. Nalazio snage da obnovi stare hramove i podigne nove. Ali je negovao pastirski život. Sigurni smo da će pred Gospoda izaći sa svetiljkom kao mudre djeve iz jevanđelja i da ćega Gospod prepoznati kao dobroga i čestitoga. Dok mi tugujemo on se raduje susretu sa Gospodom.”

12:26 Obraća se sveštenik u ime patrijarha Ruskog:

“Sa osećajem tuge primio sam vest o smrti patrijarha Irineja. U ime monaštva ruske pravoslavne crkve izražavam saučešće zbog velikog gubitka koji je zadesio srpsku pravoslavnu crkvu. Bog je srpskoj crkvi i narodu dao patrijarha koje je ljubavlju za ljude vodio narod. Trudio se da bude pored svoje pastve. Radovao se sa radosnima, a tugovao sa onima koji tuguju. I u poslednji čas je podelio stradanja onih vernika čiji je život prekinula strašna epidemija. Počivši je bio veliki prijatelj ruske pravoslavne crkve. Patrijarh Irinej je više puta govorio u prilog progonjenog kanonskog pravoslavlja u Ukrajini. Neostvarena želja mu je bila da sa mnom osvešta Hram Svetog Save. Večna mu pomen, sa ljubavlju patrijarh Kiril.”

12:14 Obraća se mitropolit Hrizostom:

“Sa nama je neumorno radio i brinuo o crkvi Božjoj. Vodio nas je mudro, svedočio nam je dobrotu Božju. Pokazao se dostojan svog učitelja patrijarha Pavla, što nije bilo lako. Zato smo ponosni na njega. Od momenta rođenja krenuo je putem koji ga je vodio do carstva Božjeg. Putovao je teškim i trnoviti putem naše nedavne prošlosti, ali se nikad nije predavao. Bio je apostol Božji u svom telesnom. Crkva mora biti iznad svih slabosti. Pokazao se kao borac u čuvanju časti i ugleda crkve. Osećamo da je Irinejeva duša ovde sa nama, osećamo i znamo da je i danas svojim molitvama na Kosovu ravnom, u Prizrenu, u Čačku, Banjaluci… Ne tugujmo i ne gubimo nadu, već se učimo od njega kako da živimo i radimo, volimo i žrtvujemo se našu crkvu. Sve nam oprosti i blagoslovi nas.”

12:13 Na liturgiji u Hramu Svetog Save jedno lice je privuklo posebnu pažnju!

Posebnu pažnju privukao je lik mladića koji je takođe deo sveštenih lica koji se danas nalaze u Hramu.

11:15 Završena liturgija, počinje opelo

U Hramu je upravo završena liturgija i počinje opelo, koje služi mitropolit Hrizostom. Episkopi staju u centralni deo Hrama, oko odra pokojnog patrijarha , a raspoređeni su u zavisnosti kom činu pripadaju.

11:10 Golub uleteo u Hram Svetog Save tokom molitve za upokojenje patrijarha Irineja 

Vernici se od juče opraštaju od 45. srpskog patrijarha.

Hram Svetog Save

Tanjug/AP/Darko Vojinović

Hram Svetog Save, Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

11:00 Narod jednoglasno sa sveštenstvom peva molitvu

10:32 Zašto je patrijarhov kovčeg prekriven zelenim plaštom

Kovčeg sa telom pokojnog patrijarha Irineja izložen je u Hramu svetog Save, gde je u 9 sati počela liturgija, nakon čega će on biti sahranjen u kripti.

Sahrana patrijarha Irineja

Nenad Vujanović/ Alo!

Sahrana patrijarha Irineja, Foto: Nenad Vujanović/ Alo!

Preko njegovog kovčega prebačen je zeleni plašt, a na njemu stoje još neki predmeti, koji se vezuju za život i misiju patrijarha: kapa, štap, jevanđelje, krst

10:30 Ruski mitropolit odao poštu

Sahrani patrijarha srpskog Irineja danas u Hramu Svetog Save prisustvuje šef delegacije Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion. On je i predsednik Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

10:07 U Hram Svetog Save stigao predsednik Vučić

U Hram Svetog Save na Vračaru je stigao predsednik Vučić sa Miloradom Dodikom kako bi odao poslednju počast patrijarhu Irineju.

Vucic i Dodik

Nenad Vujanović

Vucic i Dodik, Foto: Nenad Vujanović

On je prišao kovčegu, poklonio se i oprostio od poglavara srpske pravoslavne crkve.

9:43 Besedi episkop bački Irinej:

“Patrijarh naš Irinej kako mu je ime glasilo bio čovek mira i mironosa i mirotvorca. Bio patrijarh u ne tako lakom vremenu. Bio dostojno glas i svedočanstvo naše pravoslavnne crkve. Bio omiljen od ogromne većine ljudi, pre svega onih sa svešću i savešću. Prepoznavali su njegovu dobrotu.”

Irinej sahrana

Tanjug

Irinej sahrana, Foto: Tanjug

09:30 U Hram Svetog Save ušla premijerka sa ministrima

Nakon Vojske Srbije u hram Svetog Save došla je premijerka Ana Brnabić, a odmah nakon nje i ministar vojske Nebojša Stefanović. 

Irinej sahrana

Tanjug

Irinej sahrana, Foto: Tanjug

9:03 Vojska na ulazu u Hram

Na ulasku u hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama. Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika. Stigao je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

9:00 Počela liturgija

U Hramu je počela liturgija. Tu su vladike Srpske pravoslavne crkve, monaštvo, drugi sveštenici, pripadnici Vojske, kao i državni vrh Srbije. Na ulasku u Hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored.

Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika.

8:47 U Hramu poslednje pripreme pred liturgiju

U Hramu Svetog Save beogradski sveštenici završili su čitanje jevanđelja nad odrom poglavara Srpske pravoslavne crkve i završavaju pripreme pred zaupokojenu liturgiju i opelo, nakon kojih će patrijarh biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save.

8:47 U Hramu poslednje pripreme pred liturgiju U Hramu Svetog Save beogradski sveštenici završili su čitanje jevanđelja nad odrom poglavara Srpske pravoslavne crkve i završavaju pripreme pred zaupokojenu liturgiju i opelo, nakon kojih će patrijarh biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save.

08:06 Obaveštenje Svetog Arhijerejskog Sinoda

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mera, koje su zbog teše epidemiološke situacije u našj zemlji propisali nadležni državni organi.

08:00 Ko će naslediti patrijarha?

Doneta je odluka da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti Arhijerejski Sinod u skladu sa članom 62 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve, a da Svetom Sinodu do izbora novog Patrijaha srpskog predsedava Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Sahrana Parijarha Irineja

Alo.rs/M.Š.

Sahrana Parijarha Irineja, Foto: Alo.rs/M.Š.

8:00 Građani u hramu Svetog Save odaju poštu patrijarhu Irineju

Građani dolaze u Hram Svetog Save kako bi odali počast patrijarhu Irineju. Tako je bilo tokom cele noći.

7:15 Obustavljen saobraćaj oko hrama Svetog Save

U ovom momentu je obustavljen i saobraćaj u svim sporednim ulicama oko hrama Svetog Save. Inače, u hram Svetog save građani danas neće moći da uđu bez maske, koje se inače dele i ispred hrama.

7:10 Građani cele noći dolazili u Hram Svetog Save da odaju počast patrijarhu Irineju

Građani su tokom cele noći odavali poštu patrijarhu Irineju u hramu Svetog Save. To se nastavilo i rano jutros, a sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitaju Jevanđelja.

Detaljan plan ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha

Sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitaju Jevanđelja sve do 9 časova kada počinje sveta zaupokojena liturgija, koju će služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

U 11 sati je opelo, a zatim slede i besede.

Planirano je da se besedama od patrijarha Irineja oproste i starešina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić, mitropolit Hrizostom, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi.

Pročitajte još:

Komentari (2)

Pera Detlic

22.11.2020 18:41

Bela golubica je dosla da pokaze put nasem Patrijarhu i odvede ga iz ovozemaljskog pakla gde se ljudi mrze,ubijaju,ratuju,truju virusima i bolestima.Hvala mu za sve sta je iza sebe ostavio srpskom narodu i ne samo srpskom.

master

22.11.2020 19:55

Ovo je stvarno veliki gubitak. Amfilohije je bio jedan i jedini. Njegov lik i delo ce biti medju svima nama Srbima gde god da smo, bilou Crboj Gori, Rep. Srpskoj, Srbiji ili rasejanju.