Sadrže nezdrave sastojke koji izazivaju rak! Nisu dobri ni za nas, a mi ih još dajemo i deci (SPISAK)

Alo!/ Dejan Briza
Evropska unija ograničila je zakonom upotrebu transmasnih kiselina u hrani. Tako će u svim zemljama članicama od aprila sledeće godine njihova količina biti ograničena na dva grama na 100 grama masti.
Njihova upotreba je veoma rasprostranjena jer su pre svega jeftine i dugotrajne, pa ih proizvođači hrane masovno koriste. Ima ih u proizvodima koji sadrže margarin, ali i u čipsu, keksu, pomfritu, čokoladi, prženoj hrani, pecivima...
Dokazano je da su veoma nezdrave i da posebno imaju negativan efekat na kardiovaskularni sistem i jedan su od glavnih uzroka gojaznosti.
Kako ih prepoznati
Na pitanje kako da potrošači prepoznaju proizvod koji sadrži ovaj opaki sastojak nutricionista Jovana Srejić savetuje:
- Na svakoj deklaraciji ili u sastavu proizvoda obično stoji "sadrži hidrogenizovane biljne masnoće".
Kada to pročitate, znajte da to nije zdravo, niti preporučljivo u ishrani jer je to oznaka za transmasne kiseline.
Bolesti srca
Neke od država članica EU, poput Danske, Mađarske, Austrije i Slovenije, već su donele zakonsko ograničenje o udelu transmasti, a Evropski parlament je još 2016. usvojio rezoluciju kojom podržava takve mere. Danska se s ovim problemom suočila još 2003. i posle samo tri godine primene propisa broj smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti počeo je da opada.
U poslednjih deset godina ta zemlja ima najveći pad obolelih od srčanih bolesti u EU. Tome nije doprinelo samo zakonsko ograničenje već i kvalitetno sprovedena kampanja kojom je javnost obaveštena o štetnosti hrane s visokim udelom transmasnih kiselina.
Članica odbora za zaštitu životne sredine u Evropskom parlamentu Biljana Borzan, koja je učestvovala u izradi zakona o ograničavanju transmasnih kiselina, kaže da je zadovoljna odlukom.
- Naši građani znatno više od proseka EU umiru od bolesti srca, raka, moždanog udara i dijabetesa, što su bolesti koje se povezuju s prekomernim unosom transmasti - rekla je dr Biljana Borzan, citirajući podatke iz nedavno objavljenog izveštaja o stanju zdravlja i zdravstva u EU, gde je u proseku oko 15 odsto odraslih osoba gojazno.
Gde ima transmasti:
* slatkiši
* grickalice
* pomfrit iz friteze
* kokice iz mikrotalasne
* margarini
Šta izaziva svakodnevni unos transmasti:
* alergije
* probleme sa varenjem
* poremećaje nivoa šećera i masti u krvi
* kardiovaskularna oboljenja
* kancere
* dijabetes
* poremećaje nervnog sistema

Komentari (1)
sara
09.02.2020 10:30
Nažalost, kod nas ovo uvek dođe sa zakašnjenjem, zato je i visok mortalitet!!!.