Vojska Kosova
AP/Visar Kryieziu
Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Američka komanda u Evropi podržava razvoj KBS-a u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama-saveznicama NATO-a - izjavio je američki general u Senatu.

Izjava budućeg komandanta američkih snaga u Evropi, generala Toda Voltersa, da su američke trupe potrebne na Kosovu, kako bi izdržale "maligne pretnje iz inostranstva", ali i da će podržati dalji razvoj "kosovskih bezbednosnih snaga", ostavila je otvoreno pitanje da li je ova poruka upućena i Srbiji, ali i ko to predstavlja pretnju za interese Vašingtona u regionu.

Pročitajte još:

Činjenica da na Balkanu postoji sukob ili "hibridni rat", podgreva različite teorije šta bi ova izjava američkog generala mogla da znači i otvara pitanje da li je reč o odmeravanju mišića velikih sila na Balkanu.

Na saslušanju održanom u Vašingtonu, u američkom Senatu odnosno Komitetu oružanih snaga, Volters, koji je ujedno i vrhovna komanda savezničkih komandanata Evrope, poručio je da je američko prisustvo potrebno kako bi se ojačao otpor naših partnera na spoljne maligne pretnje, kao i da SAD ohrabruje KBS da održi svoj multietnički i profesionalni karakter koji odgovara svim građanima Kosova.

Preporučujemo još:

- Američka komanda u Evropi podržava razvoj KBS-a u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama-saveznicama NATO-a - izjavio je on u Senatu.

Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Koliku težinu ima ova izjava, kao i na čiju adresu je upućena, za Telegraf objašnjava analitičar Vlade Radulović.

- Svakako je sve to, direktno ili indirektno, upućeno Beogradu, ali i Podgorici i Prištini i svima u regionu. Nama jeste bitno, jer se radi o našim glavama i svakako da sve što se priča jeste upućeno nama, ali sa druge ovo strane predstavlja odmeravanju snaga na višem nivou. Tu je reč pre svega o njihovom internom okršaju jer jedni drugima pokazuju mišiće. Slična se situacija dešava u Venecueli, sada i u Crnom moru gde NATO kaže da će on preuzeti zaštitu ukrajinskih plovila, a onda se Rusija javlja i kaže da će ona svoju crnomorsku flotu staviti u pripravnost - izjavio je za naš portal.

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji

Tanjug

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, Foto: Tanjug

S druge strane, on smatra da je američka pažnja otišla na neke druge strane sveta i očigledno je da mi nismo dnevna tema i da se odavno otvorilo pitanje svrsishodnosti američkog održavanja snaga na našim prostorima.