Đaci, putovanje, ekskurzija
Profimedia.rs
Đaci, putovanje, ekskurzija

Profimedia.rs

Đaci, putovanje, ekskurzija, Foto: Profimedia.rs

Za jednodnevni izlet učenika šestog razreda te škole javna nabavka i ne postoji na sajtu škole, ali je roditeljima uredno dato da potpišu saglasnost za put u Valjevo, i to u organizaciji agencije „Everest“, koja više ne radi nego što radi, zbog čega je i alarmirana turistička inspekcija.

Turistička inspekcija: Utvrđene nepravilnosti

Iz Turističke inspekcije navode da su utvrdili nepravilnosti u radu sporne agencije.

- Turistički inspektor izvršio je inspekcijski nadzor turističke agencije „Everest No3“, koja posluje u okviru preduzetničke radnje, i u okviru nadležnosti turističke inspekcije, u skladu sa Zakonom o turizmu, utvrdio je određene nepravilnosti u radu za koje su preduzete zakonom propisane mere - navodi se, između ostalog, u odgovoru turističke inspekcije zabrinutim roditeljima.

Nakon pisanja „Alo!“ o brojnim muljažama sa đačkim putovanjima, telefon naše redakcije ne prestaje da zvoni. Među nezadovoljnima su i roditelji iz OŠ „Dragan Lukić“ koji su, nakon što su sami utvrdili brojne nepravilnosti, alarmirali i turističku inspekciju koja je, po izlasku na teren, i te kako imala posla.

Naravno da ni ovim roditeljima, kao i u većini drugih škola, nisu bile iznete ponude već su dovedeni pred svršen čin, tako što su dobili papirić da zaokruže da li su ili nisu saglasni da im dete ide na jednodnevni izlet. Tada su i saznali da se 9. oktobra ide u Brankovinu, kao i da je to u organizaciji agencije „Everest“, po ceni od 2.700 dinara. Međutim, klupko je počelo da se odmotava kada su pokušali nešto više da saznaju o samom izletu, ali i agenciji.

Škola, đaci,

Alo!/Masanori Jošida

Škola, đaci, , Foto: Alo!/Masanori Jošida

- Turistička agencija nema ni kontakt-telefon, ali ni sajt, što je zaista iznenađujuće, jer danas gotovo svi imaju svoje internet prezentacije, o telefonu da ne govorim. Kad se ukuca ime agencije, pojavljuje se ime preduzetnika, što znači da nije reč o firmi, a u produžetku imena preduzetnika stoji - turistička agencija i njeno ime. Kad smo tog preduzetnika potražili na sajtu Agencije za privredne registre, frapirali smo se jer više ne radi nego što radi - pričaju za „Alo!“ očevi dvojice učenika.

Ode direktorka u inspektore

Aleksandra Brajović Zoronjić, direktorka OŠ „Dragan Lukić“, uskoro bi mogla da bude ta koja će kontrolisati škole jer joj se smeši mesto u gradskoj prosvetnoj inspekciji. Ni ona sama ne krije za „Alo!“ da bi do napredovanja moglo da dođe.

I „Alo!“ se uverio uvidom u podatke sa sajta Agencije za privredne registre da je agencija „Everest“ više zatvorena nego što je otvorena, kao i da to tako funkcioniše poslednjih pet godina. Tako, recimo, imali su prekid obavljanja delatnosti od 31. decembra 2014. do 10. novembra 2016, pa opet od 4. januara do 25. septembra 2017, kao i 27. juna do 31. avgusta 2018, ali i od 12. oktobra 2018. do 3. juna 2019, pa opet od 25. juna do 9. septembra ove godine.

Inače, još interesantnije i ujedno i zapanjujuće je da se od svih javnih nabavki za izlete i ekskurzije na sajtu škole ne navodi samo javna nabavka za izlet za šesti razred. Za to u školi nemaju objašnjenje.

Hitna pronašla dečaka (14) kako leži pored trafike! Kada su mu prišli bliže, skamenili su se! Roditelji u paklu!

AUTOR: Telegraf/Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 06.10.2019. 20:54 - 06.10.2019. 21:01 Nišlija (14) završio je u u subotu na Dečjoj internoj klinici usled predoziranja za sada nepoznatom supstancom. Dečak je pronađen bez svesti na ulici, a kada je došao sebi, nije znao kako se tu našao.

Ministar Mladen Šarčević i juče je u razgovoru za „Alo!“ pozvao sve roditelje koji posumnjaju na bilo kakve nepravilnosti da se obrate gradskoj ili opštinskoj prosvetnoj inspekciji, te napomenuo da će se u sve uključiti i inspekcija Ministarstva prosvete.

Odustali od puta

U OŠ „Dragan Lukić“, nakon što smo im se juče obratili sa brojnim pitanjima zbog spornog puta u organizaciji sumnjive agencije, rečeno nam je da do tog puta neće ni doći. Direktorka škole navodi da je odluku da se ne ide donela nakon što im se majka jednog đaka obratila ukazujući na nepravilnosti. Sekretarka škole u razgovoru za „Alo!2 tvrdi da se odluka sa kim se ide na put donosi na osnovu najpovoljnije dostavljene ponude, da su s agencijom „Everest“ već išli na put i da nije bilo nikakvih neprijatnosti, da je turistička inspekcija nedavno bila u školi, ali da škola nikav zapisnik od inspektora nije dobila.

Direktorka: Ne treba zameriti ako nekad pogrešimo

- Ja stvarno ne idem po sajtu da proveravam agenciju, ne zato što sam neodgovorna prema deci, već ako neko aplicira za nešto, podrazumeva se da to radi korektno i pošteno. Želim da verujem da je tako jer oni koji dolaze u škole i vrtiće zaista ne bi smeli da rade mimo propisa. Ali izgleda ću morati da počnem da proveravam… Radićemo u skladu s pravilnikom. Za ovih devet godina nisam imala nikakvih problema i ne bih volela da ih imam ni ubuduće. Ne treba zameriti ljudima ako nekad pogreše - kaže Aleksandra Brajović Zoronjić, direktorka škole.

 Bonus video

Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata