roditeljstvo
Shutterstock
roditeljstvo

Shutterstock

roditeljstvo, Foto: Shutterstock

Sva dosadašnja istraživanja su pokazala da deca nisu ugrožena grupa, kada je u pitanju oboljevanje od virusa korona. Da, mogu da se zaraze, ali da ne pokažu nikakve ili veoma blage simptome.

Oni malo stariji sve mogu da pronađu na internetu, ali da li ih treba pustiti da sami donose zaključke ili im je potrebna pomoć?

NEMOJTE LAGATI DECU, ALI I PANIKU OSTAVITE PO STRANI

Odrasli se često ponašaju nezrelo, psuju, prete, prepričavaju po bezbroj puta neki trač ili vest, potpuno zanemarujući prisustvo dece. Deca nisu imuna na svakodnevna dešavanja.

RAZGOVARAJTE SA DECOM O MERAMA ZAŠTITE I MOGUĆIM POSLEDICAMA BOLESTI

Potražite informacije o koronavirusu i načinima prevencije i izlečenja. Razgovarajte o značaju vođenja lične higijene, o pravilnom pranju ruku, nakon korišćenja toaleta, pre i posle obroka, nakon igre napolju. Istaknite da je najvažnije da ojačamo organizam i imunitet u borbi protiv bilo koje bolesti.

Zdrava ishrana, što više fizičkih aktivnosti u prirodi. Objasnite im da trenutno moramo, kako bismo se zaštitili, da promenimo način života. Ukažite im na značaj štetnosti zajedničkog korišćenja flašica za vodu/sokove, pribora za jelo... Smanjiti druženje u zatvorenim prostorijama.

NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM, DOZVOLITE DECI DA VAS PITAJU SVE ŠTO ŽELE

Pokušajte da ne paničite u razgovoru sa drugima, pred njima. Pokažite detetu kako se osećate, nemojte "lažirati" osećanja jer deca odlično razumeju neverbalne poruke koje su u suprotnosti sa onim što pričate, možete ih samo na taj način zbuniti i učiniti nesigurnim.

I ONO NAJVAŽNIJE!

 

Nemojte ih pretrpavati informacijama koje neće razumeti.