Rodila je ponos Srbije!

Jovana Nikolić | vesti 2017-01-05 15:44:43 2017-01-05 15:44:43

Srpska dika! Desetoro mališana, Milica (12), Miloš (11), Milan (9), Mihailo (8), Radoš (6), Ratko (5), Ružica (4), Miodrag (3), Nikolina (2) i četvoromesečni Jovan, najveći su ponos Maje i Radiše Kovačevića iz Kraljeva, ali i čitave Srbije.

Fejsbuk

Njihova tridesetpetogodišnja majka, ne prima ni dinar od države, ali ne žali se, jer uspešno sa svojim suprugom vodi izdavačku kuću i udruženje za bolji status višečlanih porodica.

Maja je još kao mala maštala o velikoj porodici, ali nikada nije precizirala tačan broj dece, znala je samo da će ih imati mnogo.

 - Uvek sam sebe zamišljala kao majku koja sprema veliki ručak, dok joj se deca jure oko stola. Prvo sam rodila devojčicu, pa posle samo dečake, a ja sam htela bar još jedno žensko dete i dobila sam je kao sedmo dete, ubrzo je stigao još jedan sin. Došli smo do broja osam, a ja sam onda htela devetoro dece jer to mi je bio simbol majke Jugović. Međutim, kada sam osnovala Udruženje Kneginja Prersida Karađorđević, koja je i sama imala desetoro dece, reših da rodim još jedno. Deca su bila moja jedina ambicija - sa ponosom započinje svoju priču majka hrabrost.

Deca nam se rađala

- U susret najradosnijem prazniku, koji je simbol rađanja, poželela bih svom srpskom narodu da se vrati duhovnošću, crkvi i bogu i da nam najveća misija u životu bude to da postanemo roditelji, a za sve drugo će biti vremena. Biološki sat brzo otkucava, naročito kod nas žena, a najveća čast je biti majka! Praznik koji nam dolazi nadam se da nam donosi bolje dane i ujedinjenje za očuvanjem srpske porodice i tradicije - poželela je Maja za Božić svim roditeljima i onima koji tek treba da postanu.

Koliko god vam zvučalo nemoguće, ali imati jedno dete, prema Majinim rečima, ništa nije teže od desetoro njih, osim jutarnjeg haosa.

- Nije to nikakav problem, možda je samo napornije oko kuvanja hrane, sve ostalo je isto. Kada ima više dece ona su oslonjena jedna na drugu, pomažu se međusobno, a pomažu i meni. Važna je organizacija, iako je, priznajem, od rane zore kod mene lom. Starija deca se spremaju i oblače za školu, pa ne mogu da nađu gde im je šta jer su im mlađi posakrivali. Radiša i ja presvlačimo najmlađe i usput spremamo doručak, ali brzo haos prođe, posle je sve lakše. Zaista imam vremena i da se odmorim i posvetim poslu - sa osmehom otkirva Maja svoj tajni recept uspešnog roditeljstva. i dodaje da je najvažnije u toku dana odvojiti vreme da se razgovara sa decom o tome kako su provela dan.

 Ona  dodaje da je najvažnije u toku dana odvojiti vreme za razgovar sa decom o tome kako su provela dan.

Miličin zakon

Maja kao osnivač Udruženja koji se bori za bolji život višečlanih porodica radi na usvajanju Miličinog zakona.

- To je moj zakon koji se zasniva na tome da sve porodice koje imaju više od četvoro dece imaju pravo na dečiji i roditeljski dodatak. I želim da se formira Demografski fond za preporod Srbije koji bi bio pri Demografskom savetu koji bi pomagao višedetnim porodicama. Takođe, u tom savetu mora biti i čovek iz crkve koji će duhovno savetovati, jer prvo treba da dođe do duhovnog preporoda naroda. Džabe novac, ako mi ne promenimo stav prema velikoj porodici - objašnjava Maja koja je za ovaj zakon dobila blagoslov patrijarha Irineja

Dvanaestočlanoj porodici Kovačević dnevno treba minimum 2.500 dinara i to za šest litara mleka, četiri litre soka, sedam vekni hleba i 20 pelena, a za praznike mnogo više od toga i ipak uspevaju da prežive.

- Imamo našu firmu, izdavačku kuću “Glas Srbije” i “Kraljevske novine”, pa nemamo pravo na dečji i roditeljski dodatak, ni na socijalnu pomoć. Postoje pojedinici koji nam pomažu i SPC nam uvek izlazi u susret. Osnivanjem Demografskog saveta Srbije, očekujem od premijera Vučića da zaštiti srpske porodice, srpske majke i stane u odbranu srpske dece, krajnji je trenutak za to. Njegova uloga je velika u ovoj priči i ja ga pozivam u ime svih majki da zaštiti višedetne porodice od šikaniranja i ponižavanja zaposlenih iz centara za socijalni rad, koji se iživlajvaju nad roditeljima sa više od troje dece - apeluje Maja i dodaje da moramo da se borimo kako ne bi doživeli zlu sudbinu nestalih naroda Maja i Inka.

 

Expand player
Pogledajte više