Transseksualci
Printscreen/Youtube
Transseksualci

Printscreen/Youtube

Transseksualci, Foto: Printscreen/Youtube

 

* Rade je postao Elena i ima 65 godina

* Najstarija je transrodna osoba u Bosni i Hercegovini

* Posle odlaska u penziju se odlučuje za promenu pola

Rade, odnosno Elena (65), najstarija je transrodna osoba u Bosni i Hercegovini koja se za proces tranzicije i promene pola odlučila tek nakon odlaska u penziju.

Kako navodi ovaj Sarajlija, koji još nije zvanično postala žena, predstavlja kao Elena, čitavog života je znala da je neko drugi zarobljen u muškom telu. A kada je pre četiri godine shvatila da svoj problem može da reši i promeni svoj život, otpočela je proces promene pola u Srbiji.

Pročitajte još:

– Čitavog života sam naginjala ka ženskom polu, ka svemu što žene imaju i rade, tako da mi je najteži period života bio osnovna škola kada nisam mogla kao sve devojčice da se oblačim ili šminkam. Devojčice su u to vreme nosile sandale sa kajiševima, suknje, šarene bluze i duge kose, a ja sam bila tužna zato što ja nemam ništa kao one – navodi Elena i dodaje da joj je najtužniji trenutak u životu bio sazrevanje.

– U tom trenutku shvatite da devojke odrastaju, imaju lepa lica, lepe grudi, a vi ne. Tada sam krala ženske stvari sa žica ne bi li imala bar nešto žensko – priča Elena.

Danas pakleno toplo, a onda nagli pad! Najgore će biti u utorak!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/I.L. DATUM I VREME: 02.09.2019. 07:47 Stiže osveženje! Toplo, vrućina, leto, Beograd, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo, samo posle podne na jugozapadu uz lokalni razvoj oblačnosti retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, a narednih dana temperatura će biti u padu.

Iako je oduvek osećala kao žena Elena, njena muška strana, Rade je odlučio da sa 20 godina osnuje porodicu i da se oženi. Elena je živela 30 godina porodičnim životom, a onda je u sedmoj deceniji rešila da promeni pol.

Izgubila porodicu i prijatelje

– U Sarajevu sam provela celi život, zaradila penziju, ali sam za oko dve godine izgubila veliki broj prijatelja. Doživite veliki broj neprijatnosti, te gotovo živite sami, zato mi je jedina želja da me supruga prihvati sada onakvu kakva jesam – ističe Elena.

Transrodna osoba

Printscreen/Youtube

Transrodna osoba, Foto: Printscreen/Youtube

Rešenje našla u Srbiji

Elena je zbog procesa tranzicije koji je moguće izvesti jedino u Srbiji, ova Sarajka je zatražila srpsko državljanstvo ne bi li joj lekovi i hormoni bili dostupni.

Meštanima se povraća od prizora i smrada! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 01.09.2019. 22:17 Stanovnici Miloševca guše se od smrada zbog gomile pilećih nožica koje su izručene u reku. Oni pozivaju nadležne da odmah reaguju i kazne počinioce. Pileće nožice, Foto: Alo! * Gomila pilećih nožica bačena u reku Moravu * Meštani se žale na prizor * Jedan od stanovnika kaže da iza svega stoji klanica - Ekološka katastrofa!

– Čeznula sam četiri godine da kupim šminku i našminkam se, ali hleb je preči. Imam tu ženu i to dete, moram im dati. Sa minimalnom penzijom platim režije i imam dovoljno novca za hranu da preživim nekoliko dana – kaže ona, ali dodaje da ne odustaje isičući da čeka operaciju pola koja će se uskoro desiti.

BONUS VIDEO: Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?

 

Komentari (1)

alllloooo bre

03.09.2019 09:57

da li je ovo normalno? Da dobije naše državljanstvo i da se kao ,,leči" (a od čega se leči) o našem trošku, nemam reči, svaki dalji komentar je suvišan.