Gradski prevoz, GSP
Alo!/Vladimir Marković
Gradski prevoz, GSP

Alo!/Vladimir Marković

Gradski prevoz, GSP, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Sa maskama, rukavicama, uplaćenom personalizovanom ili dnevnom "bus plus" kartom, ali i velikim razumevanjem i strpljenjem moraće se "naoružati" zaposleni koji u petak na posao krenu gradskim prevozom. Na prestoničke ulice 8. maja izaći će 1.290 autobusa, trolejbusa i tramvaja, a u rezervi će biti još oko 100 vozila koja će, ukoliko bude gužve, biti stavljena u pogon. U prvoj fazi putovaće samo zaposleni, a koliko će to trajati, zavisi od epidemioloških rezultata.

Autobus, kontrola, bus plus

Alo!/ Masanori Jošida

Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Ovo je juče izjavio gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, na veoma posećenoj konferenciji povodom pokretanja javnog prevoza u pogonu GSP u Novom Beogradu.

U niskopodnim solo autobusima obeleženo je po 13 sedećih i po 12 stajaćih mesta, što znači da će u kratka vozila u proseku ulaziti po 25 putnika.

"Busplus" kartice za sve

Zainteresovani može samo sa ličnom kartom da dođe na prodajno mesto "Bus plusa", gde će biti izdavane personalizovane kartice za zaposlene - odgovorio je Vasiljević na pitanje da li radnici po ugovoru i honorarci mogu da imaju personalizovanu kartu za zaposlene.

- Taj proces traje nekoliko minuta. Zainteresovani treba samo da potpiše saglasnost za obradu ličnih podataka, da ličnu kartu, na licu mesta biće fotografisan i za nekoliko minuta se završi ceo proces i dobija vozna isprava koja košta 250 dinara - pojasnio je Vasiljević.

- U ovom trenutku teško je precizno reći koliko će u svakom vozilu biti izdvojeno mesta, ali sva obeležena mesta za stajanje i sedenje su ta koja određuju broj putnika u vozilima - rekao je Vasiljević.

- Zdravstvena pravila koja su propisana biće strogo poštovana, a putnici koji nemaju odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno masku i rukavice upotrebljene na pravi način, ne mogu da uđu u vozila. Svi prevoznici dužni su da obezbede prisustvo redara koji će kontrolisati putnike na ulazu, njihovu zaštitnu opremu i validaciju kartice, ali i usmeravati ih do mesta za sedenje i stajanje.

Ukoliko neko pokuša da uđe u vozilo mimo pravila, vozači imaju ovlašćenja da zaustave autobus i obaveste operativni centar Sekretarijata za javni prevoz, odakle će biti kontaktirano sa komunalnom milicijom, koja će intervenisati u ovakvim situacijama.

Nadležni su juče apelovali na putnike da imaju razumevanja i da na posao krenu ranije nego uobičajeno.

- U slučaju da u vozilu nema mesta, odnosno da su sva obeležena mesta popunjena, vozačima neće biti dozvoljeno da prime putnike. Izuzetaka neće biti - kaže Vasiljević.

autobus

Alo!/Dejan Briza

Foto: Alo!/Dejan Briza

Na pitanje da li će mesečna karta za zaposlene biti jeftinija, s obzirom na to da prevoz kreće od 8. maja, Vasiljević je rekao da poslodavci za svakog radnika mogu da uplate restriktivnu kartu.

- To znači da, ako zaposleni u toku meseca jedan period ne ide na posao, ostatak može da mu se pokrije kroz tu restriktivnu kartu. Poslodavac može da od "Bus plusa" kupi kartu od 8. maja do kraja meseca, a putnici mogu da kupe i polumesečnu markicu od 16. do 31. maja.

Red ispred "Lukoila"

Oni koji kupuju dnevnu kartu moraće da doplate još 40 dinara, koliko košta papirna markica koja se dopunjuje na kiosku. Plastična, nepersonalizovana karta na koju se za 89 dinara mogla uplatiti jedna vožnja, trenutno - ne važi.

Od juče rade četiri poslovnice "Bus plusa" na kojima zaposleni mogu da obezbede personalizovane kartice, a da to ne radi firma umesto njih. U zgradi "Lukoila" u Bulevaru Mihajla Pupina će raditi od 8.00 do 18.00, i u "Tempu" (Bačvanska, Ada i Kvantaš) od 9.00 do 16.00 radnim danima. Ispred novobeogradske poslovnice za izdavanje isprava otegao se juče dugačak red.

Komentari (4)

Matematika

06.05.2020 11:54

1290 vozila * 25 putnika = 32250. Znaci, samo toliko zaposlenih ima u Beogradu

f019

06.05.2020 13:31

@Matematika - 32250+ 850x20..dodatak na zglobnim autobusima....oko 56000 putnika i neka svaki autobus napravi deset vožnji to je oko 560000 prevezenih putnika.....igra brojki je u onih 56000 zapošljenih, neka još pet puta više dođu sopstvenim prevozom to je brojka o nekih 300000, a za minimalce prijavljeno preko 1.150.000 neko lepo računa višak na jednu stranu manjak pokrpiće budžet

Ela

06.05.2020 14:53

@Matematika - Haha dobar si,zanimljiv nacin razmisljanja,slatko me zasmeja.

filip019

06.05.2020 12:11

kako će redar znati a li je u autobusu 24,25, ili 26 putnika...i da tačno prebroji putnike koji uđu na prednjim vratima veoma teško može da kontroliše broj putnika koji izađu.....