UPALJENE SVEĆE, SUZE LIJU NIZ OBRAZE Pukovnik Pavlović izgovorio reči koje svi Srbi treba da čuju i otišao u smrt! Evo šta se dogodilo nad Valjevom (FOTO)

Priče o junačkom činu prenose se s kolena na koleno

Milenko Pavlović
Milenko Pavlović, Foto: Alo!/Vladimir Marković

"Nećete vi da ginete, ja ću", poslednje su reči heroja koji je svoj život položio 4. maja 1999. godine da odbrani otadžbinu od NATO agresora. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka, pilot pukovnik Milenko Pavlović stradao je na nebu iznad Valjeva u neravnopravnoj borbi sa čak 16 neprijateljskih aviona.

Dvadeset godina kasnije porodica, prijatelji, kolege iz vojske i brojni građani valjevskog kraja okupili su se u Podgorini kako bi Milenku Pavloviću odali počast. Tačno u 12.04 časova nad Valjevom su preletela dva „miga 29“, a potom su kraj spomen-obeležja u Valjevu i selu Bujačić, nad kojim je stradao, položeni venci.

Nikada nije proglašen narodnim herojem

Pukovnik Milenko Pavlović posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost, a Srpska pravoslavna crkva njegovoj porodici dodelila je Orden Svetog vladike Nikolaja. Nažalost, nikada nije dobio Orden narodnog heroja.

U valjevskom Centru za kulturu održana je akademija pod nazivom "Plava linija života", a brigadni general Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade, rekao je da je pukovnik Pavlović izvršio najsvetiji čin žrtvujući sebe za odbranu naroda.

EKSKLUZIVNO! ISPOVEST DOKTORKE SA VMA Sekta “Crna ruža” joj je uzela dete, posle 10 godina golgote progovorila o životnoj drami: Mrtvom sinu dugujem borbu!

Manifestacija je nastavljena u Osečini svečanim otvaranjem ulice koja je ponela ime hrabrog pilota.

- Svake godine nizom manifestacija čuvamo sećanje na našeg heroja, koji je stradao nedaleko od rodnog Gornjeg Crniljeva. Priče o njegovom činu prenose se u ovom kraju s kolena na koleno, kako čovek koji je nesebično dao život za odbranu otadžbine ne bi bio zaboravljen - rekao je za „Alo!“ zamenik predsednika opštine Osečina Nenad Stevanović.

Milenko Pavlović
Milenko Pavlović, Foto: Alo!/Vladimir Marković

I istina je. Podgorina ne zaboravlja svoje heroje. I svi o pokojnom Milenku govore samo najbolje.

- Bio je ljudina, čovek koji nikad nije zaboravio odakle je potekao. Redovno je dolazio u svoje Gornje Crniljevo i rado pričao s ljudima. Ponosni smo što je bio naš - ističu meštani.

Milenko Pavlović
Milenko Pavlović, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Da u rodnom selu i dalje čuvaju sećanja na „Ikra iz Podgorine“, uverili smo se već narednog, nedeljnog jutra, kada je u Gornjem Crniljevu održan parastos poginulima u ratovima. Kraj spomen-obeležja, pored kog stoji deo krila Milenkovog „miga“, okupilo se nekoliko stotina ljudi. Kada je upaljena prva od stotinu sveća koje su držali u rukama, utihnuo je svaki žamor, kao i vetar, kako bismo heroju odali počast kakvu zaista i zaslužuje.

Ispred obeležja nemo su stajali Milenkovi najbliži - majka Radmila, supruga Slavica, sinovi Srđan i Nemanja, unuci Maša i Vojin. Na pomen su došli brojni prijatelji, kao i Milenkovi najbliži saradnici, koji su ga poslednji i videli, svega nekoliko minuta pre nego što je otišao u legendu.

Milenko Pavlović
Milenko Pavlović, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Sa rečima: „Nek mu je večna slava i hvala“ niz mnoge obraze skliznule su suze. Potom su se okupljeni prisećali brojnih anegdota i smešili se, govoreći da je Milenko bio vedrog duha i da ne bi voleo da vidi tugu na njihovim licima.

Milenko Pavlović
Milenko Pavlović, Foto: Alo!/Vladimir Marković

- Ne prođe godina da se ne okupimo. Takav čovek se samo jednom rađa i bila je čast poznavati ga i družiti se sa njim. Bio je vitez, čovek junačkog srca - poručili su prisutni.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi