Vakcina Fajzer
Tanjug/AP
Vakcina Fajzer

Tanjug/AP

Vakcina Fajzer, Foto: Tanjug/AP

Jedna doza Oksford-AstraZeneka ili Fajzer-BioNTeh vakcine protiv koronavirusa smanjuje šanse za teži oblik bolesti, odnosno bolničko lečenje za više od 80 posto, pokazuje analiza u Engleskoj.

Podaci institucije javnog zdravstva u Engleskoj (Public Health England - PHE) pokazali su da učinak započinje tri do četiri sedmice nakon vakcinacije.

Podaci su zasnovani na ispitivanju na ljudima starijim od 80 godina koji su prvi dobili vakcinu. Vladini naučnici pozdravili su rezultat, rekavši da će vakcine uskoro odvesti Ujedinjeno Kraljevstvo "u sasvim drugačiji svet".

Više od 20 miliona ljudi u Velikoj Britaniji dobilo je prvu dozu vakcine. To je više od trećine odrasle populacije.

Ministar zdravstva Met Hanok rekao je da su rezultati vakcine vrlo dobri.

- Oni takođe mogu pomoći u objašnjavanju zašto je broj prijema COVID jedinice za intenzivnu negu među ljudima starijima od 80 godina u Velikoj Britaniji pao na pojedinačne brojke u poslednjih nekoliko sedmica - kazao je on, piše BBC.

Doktorka Meri Remsej šefica imunizacije pri PHE, rekla je da ima sve više dokaza koji pokazuju da vakcine deluju na smanjenje zaraze i spašavanje života.

- Ovo je ohrabrujuće i sve smo sigurniji da cepiva stvaraju stvarne promene - kazala je ona.

Profesor Džonatan Van-Tam, zamenik glavnog medicinskog savetnika Engleske, rekao je da je odluka o davanju vakcine AstraZeneka starijim osobama "jasno opravdana". Naime, neke evropske države odbile su je dati starijim od 65 godina, jer su podaci ispitivanja uglavnom pokazivali efekat kod nešto mlađih od te starosne grupe.

PROČITAJTE JOŠ: