ODGAJIVAČ ŠARPLANINACA NIJE ZNAO ŠTA GA JE SNAŠLO! Priča koja je promakla svima! Pašini predaci već decenijama čuvaju Kosovo, a sada će on čuvati PUTINA!

Naš će Paša biti potpuno privržen predsedniku Putinu, jer šarplaninac naprosto obožava sve članove porodice i najbolji je čuvar na svetu - kaže nam Dragan Ćulibrk (40), iz Petrovaradina u čijoj odgajivačnici je odabran troipomesečni šarplaninac kojeg je predsednik Vučić poklonio ruskom predsedniku znajući za njegovu naklonost prema moćnim i jakim psima.

Paša
Paša, Foto: Predsedništvo Srbije

- Znao sam da će biti poklonjen, ali nisam znao tačno kome, posle sam saznao kome tačno ide. Bio sam iznenađen i malo u šoku, nisam ni svestan koliku čast da pas baš iz naše odgajivačnice odlazi kod jednog od najmoćnijeg, ako ne i najmoćnijeg čoveka sveta - rekao je Ćulibrk.

Paša je jedini mužjak iz najnovijeg legla uzgajivačnice "Ćulibrk". Ima izuzetan pedigre, pripadnik je osme generacije pasa koji vode poreklo sa Kosova i Metohije. Njegov deda Aga-Jazu bio je prvak Srbije pre tri godine. Paša je već dostigao težinu od dvadesetak kilograma, a kada bude u najvećoj snazi biće trostruko teži.

Paša, šarplaninac
Paša, šarplaninac, Foto: Predsedništvo Srbije

Ćulibrk je jedan od retkih uzgajivača koji se može pohvaliti preciznim podacima svih generacija pasa koje je odnegovao. Ali, svi uspesi koje je pobrao sa svojim šarplanincima tokom proteklih tridesetak godina, čini se, nisu uneli toliko uzbuđenja u život ove porodice kao iznenadni poziv saradnika predsednika Vučića od pre desetak dana. Od oko dve stotine uzgajivača šarplaninaca u Srbiji, izbor je pao na Dragana.

Sve se odigralo veoma brzo - Paša je prošao sve potrebne kontrole i nekoliko dana uoči dolaska predsednika Putina, otpremljen je u Beograd.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poklonio je juče Pašu ruskom kolegi Vladimiru Putinu

Paša, Pas
Paša, Pas, Foto: Predsedništvo Srbije

Naš domaćin hvali i istančan osećaj predsednika Vučića da odabere baš šarplaninca, našu najstariju autohtonu rasu koju su nepravedno potisnuli komercijalniji psi. Šarplaninac, naglašava Ćulibrk, zaista zaslužuje da bude zvaničan srpski brend.

Paša, šarplaninac
Paša, šarplaninac, Foto: Predsedništvo Srbije

Draganovi psi dospeli su u Francusku, Austriju, Mađarsku i Češku, a ima ih i u Australiji i Americi. Paša će biti prvi predstavnik ove uzgajivačnice u Ruskoj Federaciji. I to na najvišem nivou.

Paša će se lako navići na jaku rusku zimu, jer šarplanincima takvi uslovi prijaju više nego blaga ravničarska klima. Što je zima oštrija, dlaka im postaje jača. Ovu rasu odlikuje jak imunitet, hrani se granulama i mesom. Ako je u grupi sa drugim psima, vrlo brzo će se "dogovoriti" o hijerarhiji.

To je jedna od prvih registrovanih rasa u svetu. Godine 1939. ubeležen je pod brojem 41 i pod imenom ilirski ovčar. Standardizaciju je uradio prof. dr Slobodan Pavlović (1912-1994) iz Smedereva, koji je veterinu diplomirao na Sorboni.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi