smrt, bolnica, lekar, doktori
Shutterstock, ilustracija

 

smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

smrt, bolnica, lekar, doktori, Foto: Shutterstock, ilustracija

Poziv da dođe na pregled koji je deo skrining programa za rak debelog creva iz niškog Doma zdravlja poslali su poštom na ime Nišlijke koja je preminula pre deset godina. I dok je koverta sa imenom njegove pokojne majke uznemirila Nišliju B. P. jer je umrla upravo zbog kancera, iz Doma zdravlja tvrde da je obaveza rodbine ih obavesti o smrti člana porodice, kako bi se zdravstveni karton arhivirali.

Da dođe na zakazan pregled u zdravstvenu ambulantu na Ledenoj steni stoji u pozivu koji je stigao polovinom novembra na adresu niške porodice, a naslovljen je na ženu koja je preminula još 2009. godine. Poziv je bio za skrining raka, a ona je od toga preminula.

- Jako sam uznemiren i ogorčen, ovo je velika bruka. Ne mogu da opišem kako sam se osećao kada sam video kovertu sa njenim imenom - kaže sin. Iz Doma zdravlja kažu da pozive stanovništvu za skrining, pregled na rak debelog creva, upućuju iz postojeće baze podataka, a na osnovu godine rođenja.

- U slučaju smrti člana porodice rodbina uglavnom obaveštava zdravstvenu ustanovu o smrti svog člana porodice, kako bi zdravstveni karton bio arhiviran, što se u ovom slučaju nije dogodilo. Lokalna samouprava, po zakonu, nema obavezu da dostavlja Domu zdravlja Niš obaveštenja o preminulim osobama - navode u Domu zdravlja.

Međutim, sin preminule Nišlijke kojoj je upućen poziv na pregled ističe da 10 godina nisu primili nijedno obaveštenje na njeno ime, kao i da je obaveza porodice da prijavi smrt srodnika samo u matičnoj službi, a potom sve ide automatski. B. P. kaže da administrativne greške razume, ali da ga je ova naročito pogodila jer je reč o njegovoj majci koja je preminula baš od raka.

Tagovi