NATO bombardovanje 1999. godine
EPA
NATO bombardovanje 1999. godine

EPA

NATO bombardovanje 1999. godine, Foto: EPA

Tokom 11 nedelja vojne akcije NATO saveza na teritoriji tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), prema nezvaničnim izvorima, poginulo je oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

U bombardovanju koje je trajalo 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti, a ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara.

Akcija NATO, koju su vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Bombardovanje SRJ je okončano 10. juna pošto je generalni sekretar NATO izdao naredbu o prekidu bombardovanja i poslednji projektili su tog dana pali na područje sela Kokoleč u 13.30.

Dan ranije, 9. juna 1999, potpisan je Vojnotehnički sporazum u Kumanovu kojim je precizirano povlačenje vojske i policije iz pokrajne i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Mnogi građani još nose jasna sećanja na to gde su bili te večeri kada su se oglasile prve sirene, koje su mnogima zauvek promenile živote, a danas, posle 22 godine, istraživanje Instituta za evropske poslove „Od bombardovanja do saradnje: Srbija i NATO 22 godine kasnije“ pokazalo je da bi svega petina građana prihvatila izvinjenje zbog bombardovanja, što je dva odsto manje nego u prethodnom istraživanju.

Vučić: Obaveza Srbije je da oprosti, ali i da nikad ne zaboravi

Posao i obaveza Srbije je da oprosti, ali je i obaveza da nikada ne zaboravi i zato ćemo gajiti kulturu sećanja, nećemo se stideti žrtava, već ponositi onim što je Srbija činila da sačuva svoju slobodu, svoja ognjišta i zemlju, izjavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom današnje 22-godišnjice početka NATO agresije. On je naglasio da Srbija želi da ima prijateljske odnose sa svima koji su u agresiji učestvovali, ali će se sećati i svojih žrtava.

Milica Rakić

Privatna arhiva

Milica Rakić

Mala Milica simbol stradanja

Simbol stradanja u bombardovanju SRJ postala je mala Milica Rakić koja je poginula 17. aprila tokom bombardovanja Batajnice. U noći 23. aprila 1999. godine u dva sata i šest minuta nakon ponoći, NATO je u napadu na zgradu RTS-a usmrtio 16 radnika. To je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena za legitimni vojni cilj.