Beba na pragu crkve
Privatna arhiva
Beba na pragu crkve

Privatna arhiva

Beba na pragu crkve, Foto: Privatna arhiva

Pronašavši bebu ova Čajetinka je alarmirala sveštenika Petra Lazića koji se u to vreme nalazio u parohijskom domu, a potom su zajedno obavestili policiju i Hitnu pomoć.

Pročitajte još:

 

Beba je odmah prevezena na neonatološko odeljenje Opšte bolnice u Užicu, gde je konstatovano da je stara tek nekoliko sati, da je zdrava i da joj je pupčanik uredno podvezan.

Odmah pošto je dete pronađeno, počela je istraga, a nadu u brzo rasvetljavanje slučaja dao je zapis sa jedne kamere za video nadzor.

- Za sada se proveravaju zdravstveni kartoni trudnica sa ovog područja. Mogućnost da je dete došlo na svet u porodilištu, s obzirom na to da je rođeno iste noći kada je i ostavljeno, je gotovo isključena. Ipak, ni to što je dete pronađeno u Čajetini ne garantuje da je rođeno na teritoriji ove opštine. Moguće je da je ovde doneto iz nekog od okolnih mesta - priča izvor „Blica“ upoznat sa detaljima istrage.

Mada je dete rodila za sada nepoznata majka, krivično delo koje je počinila, po kvalifikaciji Osnovnog javnog tužilaštva u Užicu, je kršenje porodičnih obaveza.

Mališan težak tri kilograma nalazi se se neonatologiji u Užicu i ovde će ostati mesec dana posle čega će biti prebačen na dečje odeljenje.

Dobrog je zdravlja, a njegovo stanje se prati jer je rođen van zdravstvene ustanove. Dečaka su juče posetili predstavnici Centra za socijalni rad u Čajetini koje je preuzelo brigu o njemu.

 

- Pokrenuli smo stručni postupak u cilju zaštite deteta, slede i odgovarajući postupci statusne prirode koji se tiču starateljstva i imena. Ako istraga pronađe roditelje, biće utvrđeno da li postoje roditeljski potencijali za staranje o detetu ili će oni biti lišeni staranja. Ipak, najverovatnije je da će sve ići u pravcu smeštaja u hraniteljskoj porodici - kazao je za „Blic“ Pajo Bogdanović, direktor Centra za socijalni rad u Čajetini.

Kako je zakonski rok da dete dobije ime mesec dana, time se za sada još uvek niko ne bavi, tek mnogo je predloga kako nazvati dečaka.

S obzirom na to da je dete ostavljeno pred crkvu Svetog Arhangela Gavrila, jedan predlog je – Gavrilo. I drugi je vezan za ime sveca, ali Jovana Bogoslova, kog je SPC slavila prekjuče. Treći je – Đorđe i iza njega „stoje“ u užičkoj bolnici, tvrdeći da bi najbolje bilo da dečak ponese ime po neonatologu Đorđu Jokoviću, koji ga je primio i zbrinuo.