Penzioneri
Alo!/Vladimir Marković
Penzioneri

Alo!/Vladimir Marković

Penzioneri, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će biti korigovana "švajcarska formula" za usklađivanje penzija, kako bi u narednim godinama penzionerska primanja bila veća nego što bi omogućila primena te formule.

"Švajcarska formula" za obračun penzija se primenjuje od ove godine i podrzaumeva da se penzije usklađuju jednom godišnje i to 50 odsto s inflacijom i 50 odsto s rastom zarada.

Primenom te formule, kako je Vučić rekao na TV Prva, u vreme kad presečna plata u Srbiji bude 900 evra, koju on očekuje 2025. godine, prosečna penzija bi iznosila oko 300 evra.

Penzionerska udruženja traže da se izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju uvede vanredneo usklađivanje penzija svaki put kad one padnu ispod 50 odsto prosečne plate.

Na kraju prošle godine posečna penzija za sve kategodrije penzionera iznosila je 26.344 dinara, odnosno 223 evra, što je bilo 47,8 odsto prosečne zarade.

Fiskalni savet predlaže da se, ukoliko u dužem roku bude visok privredni rast i rast plata, a učešće penzija u bruto domaćem proizvodu (BDP) padne na manje od 10 odsto, što je evropski prosek, ide na vanredno povećanje penzija od pet odsto.

Tagovi

Komentari (2)

Nikolija

17.01.2020 16:45

Lepe vesti za pocetak godine.

Snezanabarabasstojanovic@gmail.com

17.01.2020 22:34

Povecajte deciji dodatak a ne penzije,deci vise treba..