Patrijarh Irinej
Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh Irinej

Tanjug/Sava Radovanović

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Niko u Hram svetog Save, gde će danas biti sahranjen blaženopočivši patrijarh srpski Irinej, neće moći da uđe bez maske, a vernici će kovčegu prilaziti u molitvenom mimohodu, jedan po jedan. I iz Srpske pravoslavne crkve, i od stručne javnosti protekla dva dana stizali su apeli na vernike koji budu došli da na večni počinak isprate patrijarha da se pridržavaju svih mera zaštite od korona virusa.

Iz SPC saopštili su da će i vernici, i sveštenici morati da se pridržavaju jasnih mera.

 - Tokom Svete zaupokojene liturgije u hramu će biti samo episkopi i sveštenstvo koje će vršiti liturgiju. Narod će u mimohodu prolaziti pored odra i moći da, uz poštovanje mera, iskaže počast i poštovanje - rekao je mitropolit Porfirije.

- Ako neko ne bude imao masku, na ulasku u sam Hram biće organizovan doček ljudi od strane obezbeđenja, koje će svakome dodeliti masku. Prolaziće se pored odra, zastati nekoliko trenutaka i onda treba da izađe napolje. Ispred će biti postavljeni video bimovi i narod će tako moći da učestvuje u ispraćaju - objasnio je mitropolit i dodao da je iz istog razloga obezbeđen i TV prenos.

Kao ni juče, neće biti celivanja tela. Na kovčeg patrijarha postavljena je prozirna ploča, koju su vernici mogli da celivaju, a koju su potom sveštenici dezinfikovali asepsolom.

Posle toga, telo upokojenog patrijarha biće položeno u kriptu u Hramu Svetog Save, gde danas osim episkopa i sveštenstva, niko više neće moći da uđe.

Podsetimo, u Srbiji je juče registrovano još 5.774 slučaja novoobolelih od korona virusa, zbog čega su i udruženja lekara apelovala na vernike da se molitvom od patrijarha oproste iz svojih domova. Zbog porasta broja novoobolelih, Vlada Srbije usvojila je sedam novih mera koje na snagu stupaju od utorka.

Pročitajte još