Pordica Brković i njihova pršuta
Rina
Pordica Brković i njihova pršuta

Rina

Pordica Brković i njihova pršuta, Foto: Rina

 

Nigde pršuta ne miriše tako kao u zlatiborskom selu Kačer gde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno. Upravo tu napravljena je i najduža leđanica dugačka 190 centimetara i teška preko 10 kilograma. Domaćin Nikola Brković majstorski je odradio svoj posao iako, kako kaže, nije bilo lako.

Najteže je osušiti goveđi program jer su komadi znatno krupniji i treba ih posebno osoliti i obraditi”, kaže Nikola za RINU.

Receptura za pršutu iz zlatiborskih sušara kod proizvođača koji su ostali verni tradiciji je ista vekovima. Bitan faktor su nadmorska visina i klima, za koju Zlatiborci kažu da je idealna za pršutarstvo.

Pordica Brković i njihova pršuta

Rina

Pordica Brković i njihova pršuta, Foto: Rina

 “Sušenje se obavlja isključivo hladnim dimom, odnosno pomoću bukovog drveta jer ono daje najmanje štetnih materija, ali i najbolji ukus i miris mesu. Može se reći da je baš zbog toga i specifične klime, naša pršuta posebna”, otkriva tajnu Nikola.

Ova porodica ništa ne prepušta slučaju, tako da grla od kojih se prave suhomesnati proizvodi, uzgajaju u svojoj štali. A proizvodnja pršute za njih je više od posla i izvora zarade.

Pordica Brković i njihova pršuta

Rina

Pordica Brković i njihova pršuta, Foto: Rina

 “To je naša tradicija i način života. Tim su se bavili moj deda, otac i sad ja, a nadam se da će me naslediti i sinovi”, kaže ovaj zlatiborski domaćin.

Pordica Brković i njihova pršuta

Rina

Pordica Brković i njihova pršuta, Foto: Rina

Poznavaoci dobrog zalogaja kažu da kod goveđe pršute treba birati veće i šire komade, jer to znači da je meso od kvalitetnih grla, a najukusnija svinjska pršuta je od leđanice duge pola metra i težine od dva do dva i po kilograma.