Moraju da sednu i dogovore se: Tasovac i Bujošević
Tanjug R. Prelić
Moraju da sednu i dogovore se: Tasovac i Bujošević
Moraju da sednu i dogovore se: Tasovac i Bujošević, Foto: Tanjug R. Prelić

 

On je podsetio da su u subotu usvojene izmene i dopune Zakona o javnim medijskim servisima, čime su stvoreni uslovi da država pomogne finansiranje, što će predstavljati znatno olakšanje za budžet građana. Međutim, Zoran Popović, predsednik Upravnog odbora RTS-a navodi da oni još ne mogu da donesu odluku o visini pretplate, jer nije rešeno pitanje naplate.

 

Ministarstvo bez odgovora

Kako bismo saznali kada i kako će biti rešeno pitanje naplate takse, odnosno doneta posebna uredba, kontaktirali smo sa Ministarstvom kulture, a tamo su, umesto davanja konkretnog odgovora, uputili nas na Zakon o javnim medijskim servisima.

- O tome možemo odlučivati tek pošto budemo imali sve elemente. Potrebno je doneti uredbu ili podzakonski akt o tome kako će se vršiti naplata jer mi imamo dobru volju da visina takse, po preporuci Vlade, ostane 150 dinara, ali ako budemo morali da šaljemo uplatnice, to će biti nemoguće - navodi Popović. Komentarišući prozivke ministra Tasovca na račun generalnog direktora Dragana Bujoševića i RTS-a, Popović kaže:

Predsednik Upravnog odbora RTS-a
Predsednik Upravnog odbora RTS-a, Foto: Petar Marković


- Mislim da nema potrebe za tim. RTS je institucija od javnog značaja, koja bitno utiče na proces informisanja i kulturu. Daleko je konstruktivnije da sednu i dogovore se. Interes svih nas je da nađemo optimalno rešenje - zaključuje Popović. 


Podsetimo, ministar Tasovac je sredinom prošle nedelje u otvorenom pismu Bujoševiću poručio da ne radi svoj posao, očekujući da premijer lično obezbedi naplatu takse, te da mu je lakše da naruži narod, nazvavši Bujoševića “novinarom sa potisnutom ambicijom da bude političar”. Ni Bujke Tasovcu nije ostao dužan, poručivši mu da je njegov posao da obezbedi stabilno finansiranje javnog servisa „iako vi verujete da je vaš posao zatvaranje medija i otvaranje rijalitija“.

Komentari (1)

da li ima

15.12.2015 08:36

neko pametan tamo, zasto hocete da javno preduzece finansirate privatno, uplatama gradjana.Gradjani placaju porez a vi ste drzavno preduzece, izvolite se prilagoditi novcima kojih ima a to su te cetiri milijarde.