Aleksandar Vučić
Printskrin
Aleksandar Vučić

Printskrin

Aleksandar Vučić, Foto: Printskrin

Vučić je istakao da je Srbija predugovor o nabavci vakcina potpisala sa američkom farmaceutskom kompanijom „Fajzer“, a dogovorena količina u predugovoru neće biti dovoljna za vakcinaciju zdravstvenih radnika, policajaca, vojnika, starijih sugrađana, hroničnih i ostalih bolesnika. Zbog toga, kako je rekao, Srbija o nabavci vakcina razgovara i sa Rusima i Kinezima.

Da li poštujete mere koje je doneo Krizni štab?

 

- Srbija neće gledati „poreklo vakcine“, već će koristiti one za koje naše zdravstvene institucije kažu da su sigurne. Država će izdvojiti dovoljno novca za kupovinu vakcina protiv korone i vakcine će u našoj zemlji za građane biti besplatne - ponovio je predsednik, i apelovao na sve da se do nabavka vakcine ponašaju odgovorno i izrazio posebnu zahvalnost lekarima i medicinskom osoblju.

- Dogovorili smo se da svih 120.000 zdravstvenih radnika dobije jednokratnu pomoć od po 10.000 dinara. I pored teške situacije, usled korona krize, planirano je da se najviše uvećaju plate zdravstvenim radnicima iduće godine – najavio je Vučić.

Vučić je zamolio anesteziologe da se ubrza obuka specijalista za upotrebu respiratora, jer u nekim bolnicama, kako je rekao, imamo respiratore, ali nemamo stručni kadar koji može da ih upotrebi.

Policijski čas ako dođemo do ivice ambisa

Predsednik Vučić izjavio je juče da nove mere za sprečavanje širenja koronavirusa nisu bile tema na sastanku sa direktorima kovid bolnica, jer je to u nadležnosti kriznog štaba, ali je najavio da će se oštro sankcionisati kršenje do sada uvedenih mera. Rekao je i da Srbija ne želi da uvodi zabranu kretanja i policijski čas, osim ako ne bude došla do ivice ambisa, jer želi da sačuva ekonomiju.

Građani, koronavirus, Srbija

Alo / Vladimir Marković

Građani, koronavirus, Srbija, Foto: Alo / Vladimir Marković

Situaciju držimo pod kontrolom

Predsednik je rekao da je situacija teška zbog povećanja broja zaraženih, posebno u Beogradu i Kragujevcu.

- U Beogradu otvaramo novih 30 ležajeva u „Dragiši Mišoviću“, a od sutra krećemo sa novim ležajevima na intenzivnoj nezi u Zemunskoj bolnici - rekao je juče Vučić.

Zaražen dr Stevanović, svi brinemo za njegovo zdravlje

Goran Stevanović

Tanjug

Goran Stevanović, Foto: Tanjug

Predsednik je rekao i da je veliki broj medicinskog osoblja i lekara zaražen i da je među njima i Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu. On je rekao da je Stevanović u izolaciji, pošto ne želi nekom drugom da zauzima krevet u bolnici.

- Goran Stevanović je takođe zaražen i on ne želi da zauzima krevet, tako da svi brinemo za njegovo zdravstveno stanje - rekao je Vučić.

Plemiš: Vreme apela prošlo, mere rigorozno kontrolisati

Nama ne trebaju nove mere i pooštravanje, ni policijski čas, mi treba da se pridržavamo postojećih mera, poručio je juče član kriznog štaba prof. Miomir Pelemiš i istakao da apeli više nisu dovoljni, već je potrebna rigoroznija kontrola i sankcionisanje nepoštovanja postojećih mera.

- Korona je opasna za sve uzraste, nisu samo stariji i hronični bolesnici ugroženi, ugroženi su svi, umiru i mladi - ukazao je Pelemiš.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Tft

29.10.2020 17:11

Pa ovaj hoce da podmaze medicinare sa po 10.000 din da prime vakcine kao eksperiment.