Peter Handke
EPA-EFE/DANIEL MAURER
Peter Handke

EPA-EFE/DANIEL MAURER

Peter Handke, Foto: EPA-EFE/DANIEL MAURER

* Austrijski književnik Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost deo nagrade možda će podeliti sa srpskim narodom u enklavama na KiM

* Handke je svoju svetsku slavu ugrozio javno podržavajući Srbe

* Život Srba u Velikoj Hoči ostavio je toliko dubok trag na Handkea, da je nastavio da se vraća na Kosovo

Velike su šanse da austrijski književnik Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, deo svoje novčane nagrade od 740.000 funti podeli sa srpskim narodom koji živi u enklavama na Kosovu i Metohiji.

Primite nagradu i za pravdu i za Srbe!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 11.10.2019. 16:50 Udurženje književnika Srbije uputilo čestitku Peter Handke, Foto: EPA-EFE/DANIEL MAURER "Nobelova nagrada se evo potvrđuje nizom časnih pisaca, velikana epohe: Albert Kami, Žan Pol Sartr, Harol Pinter i Peter Handke" naveo je predesnik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović u čestitki koju je Handkeu uputio u ime svih pisaca Srbije Vitezovioć u čestitci poručuje nobelovcu: "Primite nagradu i za pravdu za Srbe".

 

Autor koji je među retkim zapadnim intelektualcima koji su svoju svetsku slavu ugrozili javno podržavajući Srbe tokom minulih godina, nakon 1999. često je obilazio srpske manastire i crkve na Kosovu i Metohiji, a prema njegovim rečima, ostao je istinski zapanjen onim što je video u enklavama. Život Srba u Velikoj Hoči ostavio je toliko dubok trag na Handkea, da je nastavio da se vraća na Kosovo, a do sada je od svojih književnih nagrada donirao ukupno 100.000 evra.

Prvi put 2007. godine, nakon žestokih polemika o njegovoj ličnosti, odbio je prestižnu nagradu „Hajnrih Hajne“ u Diseldorfu, ali su berlinski umetnici osnovali alternativnu nagradu i prikupili nagradni fond od 50.000 evra, koji je Handke donirao srpskoj enklavi u Velikoj Hoči na Kosovu i sa meštanima proslavio Vaskrs. Drugi put je pomogao Veliku Hoču 2015. godine, kada je poklonio deo svoje novčane nagrade „Henrik Ibzen“ za pozorišno stvaralaštvo.

 

Nobelovac se među retkima snažno protivio bombardovanju Srbije 1999, kada je iz protesta vratio nemačku književnu nagradu „Georg Bihner“, tada u vrednosti od 10.000 nemačkih maraka, napustivši rimokatoličku veru i prešavši u pravoslavlje. Zamerane su mu simpatije prema Srbima, a nikad mu nije oproštena poseta Radovanu Karadžiću na Palama 2006. godine, kao ni odlazak na sahranu Slobodana Miloševića.

Handkeova Nobelova nagrada je među Srbima dočekana sa oduševljenjem, dok su reakcije u Prištini i regionu potpuno suprotne. „Majke Srebrenice“ su već organizovale peticiju i prikupile 8.000 potpisa da se piscu oduzme nagrada.

- Čovek koji je branio balkanske krvnike ne može dobiti tu nagradu - izjavila je Munira Subašić, predsednica tog udruženja.
Vljora Čitaku, „ambasadorka Kosova“ u SAD, grmela je po Tviteru pozivajući novinarku CNN-a Kristijan Amanpur i pisca Salmana Ruždija da reaguju kao predstavnici javnosti na ovu vest, ističući da je reč o „šamaru svim žrtvama Miloševićevog režima“.

- Pisao sam o Handkeovim idiotarijama pre 20 godina. Saglasan sam sa vama - odgovorio je Ruždi.

BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!

 

Handke i Milošević

Na Miloševićevoj sahrani 2006, Handke je rekao: „Ja ne znam istinu. Ali gledam. Slušam. Osećam. Sećam se. Zato sam danas ovde, blizu Jugoslavije, blizu Srbije, blizu Slobodana Miloševića.“ Inače, Milošević je prethodno pozvao Handkea da bude svedok odbrane na njegovom suđenju pred Haškim tribunalom, što je pisac odbio, ali je otišao u Hag kako bi pratio suđenje.

 

Handke slavio uz šljivovicu - Želim da pozdravim sve ljude u Beogradu i Srbiji, osećam vašu radost zbog velikog priznanja koje sam dobio, hvala vam na tome i u moje ime večeras popićemo rakiju i belo vino - poručio je Handke Srbima, a za zapadne medije potvrdio da je veoma iznenađen odlukom Švedske akademije: - Takva odluka je veoma hrabra. Zbog svih problema koje sam imao, nikada ne bih pomislio da će mene izabrati - rekao je on.

 

Komentari (1)

u prave ruke

11.10.2019 22:54

dao ne dao ovo je drugi srpski nobelovac