Patrijarh Pavle
EPA
Patrijarh Pavle

EPA

Patrijarh Pavle, Foto: EPA

Brojne su priče o patrijarhu Pavlu. Ostao je upamćen po svojoj skromnosti i mudrosti. Nije tajna da je pokojni patrijarh uvek radije išao prevozom, te o njemu kruži jedna neverovatna priča o odlasku u crkvu na Banovom brdu.

Naime, nepoznata devojka ispričala je svojevremeno kako joj je jedan komšija, želeći da joj dočara da sreća zavisi od mudrosti pomenuo priču o patrijarhu koja se i dan danas prepričava.

Prenosimo vam u celosti:

"Juče mi je deka iz mog komšiluka objašnjavao šta je sreća. Objasnio mi je da je sve način shvatanja, a zatim mi je spomenuo patrijarha Pavla i jednu priču o njemu. Želeo je da mi dočara da sreća zavisi od mudrosti. Jednom je trebalo da ide na službu u crkvu na Banovom brdu. Bilo je leto i opasna vrućina, priča mi deka.

Patrijarh Pavle se spremao, a đakon ga je pitao kako će do tamo stići i predložio mu da je najbolje da idu autom zbog visokih temperatura.

Budući da se Patrijarh Pavle rado vozio autobusom, rekao mu je: "Ne, ići ćemo autobusom kao i uvek". Đakon mu je sugerisao da ne idu autobusom jer on prolazi pored Ade Ciganlije.

Zato što je leto, zato što su ljudi, pogotovo žene oskudno obučene. Neke čak i gole, smeje se deka koji mi ovo priča.

Zlatni savet patrijarha Pavla: Evo kako da ne zalutate u ovom posustalom svetu!

Patrijarh mudri insistira da ide autobusom. I tad mu je đakon rekao:

- Nije zgodno da idemo autobusom, ima mnogo ragolićenih žena koje idu sa plaže.

Tada mu je patrijarh Pavle odgovorio: "Svako vidi ono što želi".

Ja ne znam bolju priču od ove. A nisam je znala ranije", ispričala je neimenovana devojka.

Komentari (8)

miroslav moric

01.09.2018 11:19

Ni njegovo maslo za Ramazana nije sto se tice nasih bratskih ratova koji traju jos i danas.

Zoran - Tico - Tico

01.09.2018 12:43

@miroslav moric - Naravno da svaki čovek ina neko svoje maslo, ali da patrijarha Pavla, baš ovako, prozivaš, nije na mestu jer tekst, i inače, nije tretirao prozivanje svetinja i duhovnih ljudi! A ti, jedva dočekao... Nepromišljeno.

Nekooo

01.09.2018 14:22

@miroslav moric - Šta si uopšte hteo da kažeš?

XXL

01.09.2018 15:51

Eh, voleo bi da vidim taj 'boljitak' o kome priča evo sad će sedma godina Ovaj naš prvi čovek države i svoje stranke ...

voja

01.09.2018 18:45

Jedan je patrijarh PAVLE njegove mudrosti samo malo da primenimo u praksi bili bi drugaciji ljudi

Čile

01.09.2018 18:53

Imao sam sreću u zadovoljstvo da lično upoznam pok. Patrijarha i sa njiim i kolač da lomim. Čuo sam od njega dosta lepih misli a reći ću samo jednu:Nijedan čovek nemože biti mera za sve ljude, ukazujući na poštovanje različitosti. Njega je bilo uživanje slušati.

slobodanstaparki

01.09.2018 20:10

Ima i priča kada je pijanac na ulici kod bogoslovije sreo patrijarha Pavla i rekao mu da su Srbi najbonji narod na svetu, tada mu je patrijarh Pavle odgovorio, jesmo ali kad popijemo ništa ne valjamo.

Zoran

01.09.2018 21:36

Covek je bio zivi svetac,ali je problem sto su oko njega u crkvi svi mogli da rade sta su hteli,pa su se izrodili razni,da ih ne pominjemo...