doktor nestorović
youtube.com/printscreen
doktor nestorović

youtube.com/printscreen

doktor nestorović, Foto: youtube.com/printscreen

Na portalu Alo! objavljen je članak u kome su preneti stavovi doskorašnjeg člana Kriznog štaba doktora Branimira Nestorovića o koronavirusu i vakcinaciji koji predstavljaju više puta dokazane dezinformacije.

Jedna od dezinformacija tiče se i momenta proglašenja pandemije.

Naime, doktor Nestorović je gostujući na TV Hepi tvrdio da nisu ispunjeni uslovi za proglašenje pandemije, što je stav i prenesen u članku Alo!, međutim, to je dezinformacija.

Sam pojam pandemije odnosi se na situacije u kojima dođe do širenja epidemije iste bolesti u više zemalja i na više kontinenata istovremeno. Termin označava raširenost epidemije, a ne smrtnost same bolesti. U članku Vašington posta iz marta 2020. godine se objašnjava:

Dezinfekcija, korona

BeoInfo

Dezinfekcija, korona, Foto: BeoInfo

– Mislim da jedna od stvari koje ljudi pogrešno razumeju kada je u pitanju pandemija jeste da se ne radi o tome koliko je ozbiljna ili koliko ima slučajeva, ili čak koliko trebamo biti zabrinuti. Radi se o doslovnoj geografiji – rekla je Ketlin Rivers, epidemiolog u “Johns Hopkins” centru za zdravstvenu sigurnost.

Sama Svetska zdravstvena organizacija pandemiju definiše kao “širenje nove bolesti u celom svetu”, tako da i iz tog ugla Nestorovićeve tvrdnje ne stoje.

Takođe, nisu tačne ni tvrdnje o navodima lažno pozitivnih rezultata PCR testova.

Dok Nestorović tvrdi da je test u 95-96% lažno pozitivan, analize pokazuju da se pravi procenat lažno pozitivnih testova zapravo ne zna.

Gornji tekst nastao je kao korekcija originalnog teksta nakon što je prvobitni tekst portal raskrinkavanje.ba ocenio kao “teorije zavere”, “manipulisanje činjenicama” i “prenošenje lažnih vesti”.

Nakon upozorenja organizacije Raskrinkavanje.ba da vest koju smo preneli nije tačna, ogradili smo se i napravili izmene u tekstu.

Ovom prilikom izvinjavamo se čitaocima na grešci. Preduzećemo sve mere opreza da se ovakav propust ne ponovi na našem portalu. O greškama koje smo ispravili, a na koje nam je ukazao Raskrinkavanje.ba čitajte KLIKOM OVDE!

Bonus video:

Pročitajte još:

Komentari (4)

sara

02.02.2021 11:26

Ti "veliki " naučnici plaše se da kažu istinu i to rade kada odu u penziju, jer u Americi mogu da nestanu preko noći!!!. Verujem da je nešto veštački izazvano, da bi se smanjio broj starije populacije i bolesnih!!!. Ne bi Gejts badava prešao na vakcine da nema velike materijalne loristi!!!. Verujem doktoru Nestoroviću, jer sada kao penzioner može da govori istinu!!!.

MrKamenjarac

02.02.2021 11:45

..svaka cast Dr. Nestorovicu i ja sam vaseg misljenja;koja organizovana namestaljka.

Gaga

03.02.2021 10:10

@MrKamenjarac - Gospodine koji vam je iq, zanimanje i jeste li isli u skolu?

Anton

02.02.2021 18:59

Da je bio u crvenoj zoni pričao bih drugu priču. Umesto da pomaže on odmaže. Samo se šeta od jednog do drugog programa.